Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sociológia na Trnavskej univerzite asi príde o akreditáciu

Trnavská univerzita
Trnavská univerzita

TRNAVA – Odbor sociológia na Trnavskej univerzite v Trnave zrejme stratí akreditáciu. Garant odboru totiž odišiel a univerzita za neho nemá náhradu.

„Situácia je komplikovaná, pretože v súčasnosti sú na Slovensku len traja profesori z odboru sociológia, ktorí sú zamestnancami iných univerzít,“ uviedla dekanka Filozofickej fakulty Marta Dobrotková. Podľa nej je jednou z možností zlepšenie kvalifikačnej štruktúry pedagógov katedry sociológie. Hoci akreditáciu ešte oficiálne nestratili, škola už podnikla príslušné kroky. „Riešili sme to tak, že sme už ani tento rok neprijali študentov na dané programy,“ uviedol rektor univerzity Martin Mišút. Dodal, že všetky študijné programy, na ktoré boli študenti prijatí tento rok, sú akreditované. Na bakalárskom i magisterskom stupni štúdia však ostalo 65 študentov, ktorí nevedia, čo s nimi bude. „Zatiaľ chodíme do školy tak ako doteraz. Čaká sa na vyjadrenie ministerstva školstva,“ povedala študentka Michaela Pochybová. V prípade straty akreditácie majú študenti dve možnosti. „Buď si vyberú z príbuzných študijných programov, ktoré sú u nás akreditované, alebo doštudujú na iných univerzitách, ktoré ponúkajú rovnaký študijný program,“ uviedol rektor. Program sociológia ponúkajú ešte Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Univerzita Komenského v Bratislave. „V súčasnosti rokujeme s dekanmi filozofickej fakulty v Nitre i v Bratislave, aby sme spresnili počty a podmienky prestupu. Obe strany však zaujímajú procedurálne a finančné otázky prestupu, ktoré riešime v spolupráci s Ministerstvom školstva SR,“ spresnila dekanka Dobrotková.

Sociológia nie je jediný odbor na Trnavskej univerzite, ktorý prišiel tento rok o garanta. Rovnako je na tom aj program politológia druhého stupňa, kde garant už nevyhovuje vekovo. Univerzita sa na to v predstihu pripravila a v súčasnosti na druhom stupni politológie nemajú študentov. "Hľadáme riešenie situácie. Ak nájdeme garanta, magisterské štúdium politológie bude obnovené,“ uviedol rektor. Podľa Dobrotkovej je predpoklad garantovania študijného programu garantom z vlastných radov.

Na piatich fakultách Trnavskej univerzity študuje v tomto akademickom roku 7 992 študentov, čo je približne o 550 viac ako v minulom roku. Najviac študentov vo všetkých formách a stupňoch štúdia má pedagogická fakulta – 2 614, nasleduje právnická fakulta s 1 965 študentmi, fakulta zdravotníctva a sociálnej práce s 1 946 študentmi a filozofická fakulta, ktorú navštevuje 1 193 študentov. Najmenej študentov má teologická fakulta – 274.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu