Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kontroverzného starostu Šarišských Michalian neodvolali

Jozef Brendza
Jozef Brendza (Zdroj: SITA)

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY - Obyvatelia Šarišských Michalian v okrese Sabinov svojho starostu Jozefa Brendzu neodvolali. Referenda, ktoré malo rozhodnúť o jeho zotrvaní vo funkcii, sa zúčastnilo málo ľudí a bolo neplatné.

Povedal to predseda referendovej komisie Ján Krivý. Časť obyvateľov chcela dosiahnuť odvolanie starostu za to, že podľa nich nezvládol situáciu počas augustovej protirómskej demonštrácie a neriešil problematiku spolužitia s Rómami. Starosta kritiku odmietal.

"Referendum prebehlo pokojne, jeho výsledkom ale je, že pre nedostatočnú účasť je neplatné," uviedol Krivý. V obci bolo spolu 2141 voličov, pričom pre platnosť hlasovania bolo potrebné, aby k urnám prišlo aspoň 1071 z nich. Hlasovalo však len 781. Tri hlasy boli neplatné, 19 ľudia odvolanie starostu nepodporili.

Brendza kritiku iniciátorov pokusu o svoje odvolanie dlhodobo odmietal. Snahu označil za aktivitu neúspešných uchádzačov o post starostu v predchádzajúcich komunálnych voľbách.

Šarišské Michaľany v Sabinovskom okrese, kde žije asi 2800 obyvateľov, sa dostali do centra širšej pozornosti v auguste pre protirómsku demonštráciu extrémistickej Slovenskej pospolitosti. Dôvodom na jej zvolanie mali byť útoky Rómov z neďalekej osady pri Ostrovanoch, pri ktorých zavraždili majiteľku malej predajne potravín či ťažko zranili strážcu futbalového ihriska. Polícia protest po Brendzovej výzve, aby sa účastníci nepovoleného zhromaždenia rozišli, rozohnala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu