Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slovensko nemusí platiť Austrian Airlines, arbitráž zastavili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP)

BRATISLAVA - Slovensko nemusí zaplatiť rakúskej leteckej spoločnosti Austrian Airlines 15 miliónov eur (451,89 milióna Sk) v spore o údajne zmarenú investíciu do Slovenských aerolínií (SA).

Konanie vo veci definitívne zastavil medzinárodný arbitrážny tribunál, informovalo dnes ministerstvo financií. Rakúska firma v minulosti zachránila SA pred krachom. Slovenský letecký prepravca však neskôr skončil v konkurze, rakúska spoločnosť neúspešne žiadala slovenskú vládu o kompenzácie. "Tribunál (...) rozhodol v prospech Slovenskej republiky a konanie definitívne zastavil," napísal v stanovisku hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Ukončený spor pred medzinárodným tribunálom je v poradí tretím prípadom vedeným na základe uzatvorených dvojstranných investičných dohôd, ktorému Slovensko čelilo, dodal. Austrian Airlines (AUA) si ešte v roku 2006 nárokovali od Slovenska vyplatenie starých dlhov v sume zhruba 170 miliónov Sk (5,64 milióna eur), vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) však o zaplatení peňazí nerozhodla.

Rakúska firma sa preto prestala podieľať na financovaní Slovenských aerolínií, ktoré sa tak dostali do problémov. V roku 2004 Austrian Airlines zachraňovali SA pred krachom a nadobudli väčšinu akcií podniku. Podľa zmluvy a dodatku, ktoré podpísal vtedajší minister dopravy Pavol Prokopovič (SDKÚ-DS), mala pomoc AUA dosiahnuť najviac 200 miliónov korún (6,64 milióna eur).

Zvyšné náklady na ozdravenie podniku mal údajne niesť štát. Slovensko v roku 2005 neuspelo v medzinárodnom spore s Československou obchodnou bankou, ktorej po dohode vyplatilo viac ako 25 miliárd Sk (829,85 milióna eur). Štát čelí aj ďalším medzinárodným žalobám. Holandský akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera, firma HICEE z finančnej skupiny Penta, sa s vládou sporí pre obmedzenie použitia zisku zdravotných poisťovní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu