Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Univerzite Komenského potvrdili titul

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave

BRATISLAVA - Najväčšej slovenskej vysokej škole - Univerzite Komenského v Bratislave - potvrdili štatút univerzity.

Dekrét o začlenení, ktorý má okrem iného od budúceho roka vysokým školám priniesť aj viac peňazí, odovzdal rektorovi UK v Bratislave Františkovi Gahérovi minister školstva Ján Mikolaj. Ocenil, že v hodnotení akreditačnej komisie, ktorá posudzovala kvalitu vysokých škôl, dosiahla univerzita vo viacerých smeroch vynikajúce hodnotenia. Upozornil však na riziká, ktorým by sa mala škola venovať najmä v budúcnosti.

"Úlohou vašej vysokej školy by malo byť najmä výrazné znižovanie počtu študijných programov, predovšetkým na prvom stupni štúdia," povedal minister. V tejto súvislosti by mali podľa neho verejné školy uvažovať aj nad integráciou štúdia vo veľmi blízkych študijných programoch, ktoré sú na rôznych fakultách. S rezervami tiež podľa neho súvisí potreba optimalizovať vekovú štruktúru garantov na niektorých jej odboroch a posilniť tie oblasti výskumu, v ktorých zatiaľ univerzita požadované výsledky nedosahuje. Univerzita by sa tiež mala zamerať na modernizáciu a technologické vybavenie svojich fakúlt, uviedol Mikolaj.

Rektor Univerzity Komenského František Gahér verí, že minister Mikolaj odolá tlakom a dodrží sľub, aby vysoké školy, ktoré sú zaradené medzi univerzity, dostali aj výraznejšiu finančnú podporu. "Sľuby sa majú plniť, aby práca stoviek ľudí nevyšla nazmar," upozornil Gahér, ktorý dnes otvoril už 91. akademický rok školy. Očakáva, že univerzita bude financovaná lepšie. "Lebo nám to bolo sľubované," vysvetlil. Verí, že proces akreditácie a práca ľudí, ktorí na nej pracovali za univerzitu tak zmysel nestratí. Univerzita celkovo predložila v procese na akreditáciu 634 študijných programov, v doktorandskom štúdiu 269 programov.

Univerzita má v súčasnosti 13 fakúlt. Doteraz na nej študovalo vyše 150-tisíc poslucháčov, pričom vlani jej študijné programy absolvovalo vyše 28-tisíc študentov zo 73 krajín sveta. Na univerzite pôsobí okolo 300 profesorov, ktorí majú priemerný vek 61 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu