Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zamestnanci Chemlonu protestovali, nevyplatili im mzdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HUMENNÉ - Takmer 300 pracovníkov firmy Chemlon Humenné dnes protestovalo proti novému vedeniu spoločnosti. Zamestnanci žiadali vyplatenie miezd a rokovanie s vedením firmy. Situácia v podniku sa vyhrotila tento týždeň, keď pre neuhradené dlhy za energie Chemlon úplne zastavil výrobu. Zamestnanci sa obávajú, že prídu o prácu.

"Podnik mal na október a november vyššie objednávky, napriek tomu sa dostal až do takejto vyhranenej polohy," povedala odborová predáčka Katarína Cariková, ktorá protestné zhromaždenie organizovala. Na proteste zamestnanci schválili znenie listu, v ktorom žiadajú okamžité vyplatenie meškajúcich miezd. Od vedenia firmy tiež chcú, aby im predstavila ďalšie zámery.

"Nové vedenie sa s nami nikdy nestretlo, nikdy tu neboli, nikto z nás ich nepozná, nech nám prídu povedať, čo nás čaká," žiadal jeden zo zamestnancov počas zhromaždenia v areáli priemyselného parku Chemes. Väčšina pracovníkov však na protest prichádzala s obavou, že prídu o prácu. "Čo budem robiť, prácu si tu nenájdem, asi budem musieť skúsiť hľadať v zahraničí," povedal novinárom ďalší zamestnanec podniku tesne pred začiatkom protestu.

Zamestnanci mali výplaty dostať 12. septembra, peniaze na ich účty však neprišli, upozornila Cariková. Na chod Chemlonu sú navyše podľa odborovej predáčky naviazané ďalšie firmy.

V okrese Humenné bola podľa riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Ondreja Bartka v septembri nezamestnanosť na úrovni 16,7 percenta. Úrad registroval 5300 ľudí bez práce, voľných pracovných miest bolo koncom mesiaca 120. "Ak by došlo k prepusteniu ľudí, určite by sme všetkým nové zamestnanie nedokázali nájsť," uviedol Bartko.

Firma podľa Bartka zatiaľ hromadné prepúšťanie na úradoch práce v Humennom či Banskej Bystrici neoznámila. Sídlo spoločnosti totiž nové vedenie prenieslo do Banskej Bystrice.

Chemlon Humenné je výrobcom umelých vlákien pre textilný priemysel. Firmu kontrolovala finančná skupina Slavia Capital, podnik v auguste predala spoločnosti Asset Management z Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu