Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Pred budovou Európskej komisie vyliali hektolitre mlieka!

Protest pred budovou Európskej komisie.
Protest pred budovou Európskej komisie.

BRUSEL - Poľnohospodári, ktorí tvrdia, že tisíce ich kolegov čelia bankrotu, vyliali v pondelok pred vchod do budovy Európskej komisie (EK) v Bruseli hektolitre mlieka.

Šéf Európskej mliečnej rady (EMB) Romuald Schaber pomohol otvoriť uzávery troch obrovských nádrží, vedľa ktorých okrem balíkov sena stáli aj umelé kravy. Poľnohospodári žiadajú o stretnutie so staronovým šéfom EK Josém Manuelom Barrosom. "Táto akcia je symbolická, ale takmer 40 miliónov litrov mlieka dnes vytečie inde v Európe," varoval Schaber. V liste Barrosovi uviedol, že "finančnému zruinovaniu čelia tisíce producentov mlieka".

Žiaden z rôznych pokusov komisie o upokojenie poľnohospodárov protestujúcich proti znižovaniu ceny mlieka nebol úspešný. Ceny mlieka v niektorých krajinách sa od roku 2007 znížili o polovicu, tvrdí Schaber, ktorého organizácia zastupuje tretinu producentov tejto suroviny. Podobné demonštrácie sa konali aj v Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Luxembursku, Holandsku, Španielsku a Švajčiarsku, zatiaľ čo 40 tisíc producentov mlieka vyhlásilo štrajk. K týmto krokom mliekari pristúpili po tom, ako sa ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie nedohodli na pomocnom balíčku pre ich sektor počas ich stretnutia 7. septembra v Bruseli.

V novembri 2008 ministri poľnohospodárstva EÚ súhlasili so zrušením výrobných kvót po jednom percente každý rok až do ich úplného zrušenia v rokoch 2014-2015. Výkonný orgán EÚ v súčasnosti súhlasí s ponúknutím obmedzenej pomoci, ale odmietol sa vrátiť k jeho systému postupného rušenia kvót.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu