Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Černákovi navrhli za 6 vrážd doživotie!

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Najprísnejší, doživotný trest navrhla dnes prokuratúra Mikulášovi Černákovi. Muž, ktorého v minulosti označovali za najsilnejšiu postavu slovenského podsvetia, čelí na prešovskom okresnom súde obžalobe zo šiestich vrážd a prípravy ďalšej vraždy.

Kým podľa prokuratúry údajný mafián chladnokrvne zabíjal a jeho náprava je nepravdepodobná, Černák obvinenia vo svojej záverečnej reči odmietol. Kedy súd vynesie konečný verdikt, zatiaľ nie je známe.

"Nešlo o náhodné útoky alebo konanie v afekte. Vraždy boli dopredu dohodnuté, napríklad spôsob spáchania skutkov a miesta ich vykonania," uviedla vo vyše štyri hodiny trvajúcej záverečnej reči prokuratúra. Motívom vrážd, ktoré sa stali medzi rokmi 1994 a 2000, mali byť najmä konflikty v podsvetí či likvidácia nepohodlných svedkov. Vraždy prokuratúra označila za zákerné, obzvlášť zavrhnutiahodné a extrémne brutálne a pravdepodobnosť nápravy Černáka vo väzení za malú.

Proces s Černákom sa začal vlani v novembri. Podľa prokuratúry Černák zavraždil v roku 1994 údajného policajného informátora Jozefa Filipa a o tri roky sa zúčastnil na vražde bývalého policajta Gustáva Slivenského. Tomu po vražde, ešte počas jeho klinickej smrti, odrezali hlavu a neskôr vystavili na verejnom mieste.

Údajného člena podsvetia Jozefa Štefana za odmenu takmer 16.600 eur (500.000 korún) údajne Černák smrteľne postrelil v idúcom aute, z ktorého sám vzápätí vyskočil. Havarované auto aj s ešte žijúcim Štefanom potom podpálili. Černák sa podľa prokuratúry tiež zúčastnil na vraždách Pavla Lenharta, Milana Siposa a Emila Potáscha.

K ďalšej vražde podľa obžaloby došlo v roku 2000, keď na Černákov pokyn z väzenia zavraždili podnikateľa Mariána Karcela, ktorý sa rozhodol proti Černákovi svedčiť. Spáchanie vrážd Černák odmietol. "Nemal som motív vraždiť Filipa, nepoznal som ho a nemal som informáciu, že by mal úmysel škodiť mojim blízkym," uviedla obhajoba, ktorá záverečnú reč v mene Černáka čítala. Černák tiež spochybňoval vierohodnosť svedkov, ktorých označil za kriminálnikov, a upozorňoval na niektoré rozpory v množstve znaleckých posudkov. Navyše opakoval, že na Slovensku ho za skutky z obžaloby nemôžu súdiť, keďže na to nedala súhlas Česká republika, ktorá ho do krajiny vydala.

Prokuratúra tiež navrhla nepodmienečný trest pre Černákovho bývalého švagra Jozefa Matulu, ktorý údajne pomáhal pri organizovaní vraždy Karcela. Výšku trestu prokuratúra navrhla na dolnej hranici sadzby za vraždu v organizovanej skupine. Trest sa v takýchto prípadoch pohybuje od 12 do 15 rokov.

Černákovi na Slovensku hrozia súdne procesy za ďalšie vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka a nepohodlného svedka Miroslava Vlčeka. Podľa verdiktu súdu v Krakove Szymaneka zastrelil práve Černák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu