Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Černák sa môže vo väzení polepšiť, tvrdí znalkyňa

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Údajný bývalý šéf slovenského podsvetia Mikuláš Černák sa vraj môže vo väzení polepšiť. Jeho správanie síce ovplyvňujú paranoie, ale je nadpriemerne inteligentný. Pred Okresným súdom to dnes povedala znalkyňa z odboru psychológie.

"Intelektuálne schopnosti sú v oblasti nadpriemernosti, jeho osobnosť je činorodá, má široký okruh záujmov," uviedla o Černákovi pred súdom psychologička Mária Gažiová. Pripustila síce zároveň, že jeho výkonnosť je kolísavá, vysvetlením je však údajne liečba hypertenzie, ktorú Černák v minulosti podstúpil.

Psychologický posudok môže ovplyvniť súd, pri rozhodovaní o Černákovej vine. Znalkyňa, ktorú si Černák sám vybral, už údajného mafiána vyšetrovala trikrát. Naposledy tento rok vo väzbe v Prešove. Muž, ktorý je obvinený z niekoľkých vrážd, podľa Gažiovej nie je psychopatickou osobnosťou a nebezpečný by údajne nebol ani jeho pobyt na slobode.

Prokuratúra na posudok reagovala množstvom otázok a prečítaním väzenských posudkov. Podľa nich bol Černák viackrát disciplinárne odmenený, ale aj potrestaný. Vo väzbe napríklad prechovával nepovolené predmety, do zariadenia si napríklad nechal prepašovať televízor, pričom mu pomáhali aj dozorcovia.

Pochvalu dostal napríklad za upratanú celu. Pred súdom by mal dnes ešte vypovedať ďalší znalec z odboru psychológie, ktorého vybral súd. Na pojednávaní dnes vypovedal aj znalec z odboru balistiky v prípade vraždy Pavla Lenharta. Nový balistický posudok vyznel v Černákov prospech.

Narozdiel od skorších tvrdení expertov totiž spochybnil pôvodný predpoklad, že obidve guľky, ktoré zasiahli Lenhartovu hlavu, boli vystrelené z Černákovej zbrane. Černák už skôr priznal, že na muža strieľal. Podľa jeho tvrdení však strieľal aj iný člen podsvetia. Údajný mafiánsky šéf čaká na verdikt súdu, ktorý trvá už takmer rok, vo väzbe v Prešove. V procese už vypovedalo takmer 70 svedkov a znalcov, samotný spis má už takmer 13.000 strán. Černáka obžalovali zo šiestich vrážd a prípravy ďalšej vraždy. Okrem toho mu hrozí otvorenie ďalších súdnych procesov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu