Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SMK chce rozšíriť práva národnostných menšín na Slovensku

George Pataki a Pál Csáky
George Pataki a Pál Csáky

RIMAVSKÁ SOBOTA - Opozičná SMK sa neuspokojí so súčasnými právami menšín na Slovensku a bude sa usilovať o ich rozšírenie. Novinárom to dnes na kongrese strany povedal podpredseda strany József Berényi po tom, čo delegáti schválili nový program strany.

Podpredsedníčka strany Ágnes Biró doplnila, že by malo ísť o rozšírenie kompetencií napríklad v oblasti kultúry a školstva podľa vzoru ďalších krajín EÚ.

"Asi sme jedinou stranou na Slovensku, ktorá otvorene hovorí o tom, že chceme rozširovať práva národnostných menšín," povedal Berényi. Strana chce vybudovať napríklad nové samosprávne orgány, ktoré by sa zaoberali menšinovou kultúrou a školstvom. Predseda strany Pál Csáky, ktorému kongres vyslovil dôveru, zasa pripomenul sľub slovenskej vlády zriadiť inštitút pre menšiny.

Požiadavky maďarsky hovoriacich občanov Slovenska podporil aj predseda maďarskej opozičnej strany Fidesz Viktor Orbán, ktorý na dnešnom kongrese tiež vystúpil. Orbán opäť spomenul autonómiu a búrlivý potlesk vyvolala jeho rečnícka otázka, prečo by nemohli mať Maďari na Slovensku to, čo majú menšiny v iných krajinách EÚ. Novelu jazykového zákona, ktorou slovenská vládna koalícia posilnila postavenie slovenčiny, označil za kultúrnu agresiu proti európskym hodnotám.

Účasť Orbána na kongrese SMK kritizoval predseda vládnej SNS Ján Slota. "Dnešná návšteva i vyjadrenia Viktora Orbána na kongrese SMK dokladujú, že bývalý maďarský premiér a pravdepodobný víťaz budúcoročných maďarských volieb vôbec neskrýva snahu zvýrazňovať jednotnosť maďarského národa v jednom politickom zoskupení, ktorého začiatkom má byť politická autonómia území štátov, susediacich s Maďarskom," uviedol Slota, ktorý sa netají kritikou predstaviteľov maďarskej menšiny na Slovensku a politiky Budapešti. Snaha o posilnenie kultúrnej a školskej samosprávy je podľa neho približovaním sa k územnej autonómii južných oblastí Slovenska.

SMK, ktorá zastupuje zhruba polmiliónovú maďarskú menšinu, tiež prijala vyhlásenie k súčasnému stavu Slovenska. Nepáči sa jej vraj klesajúca úroveň politickej kultúry, rozšírenie korupcie a údajne zlá hospodárska politika vlády.

Strana čelila v tomto roku rastúcim nezhodám vo vedení. Po niekoľkých mesiacoch vyjednávaní o smerovaní SMK z nej nakoniec odišlo viacero poslancov parlamentu vrátanie bývalého predsedu Bélu Bugára. Skupina založila v júni novú stranu Most-Híd, ktorá podľa prieskumov oslovila takmer polovicu voličov SMK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu