Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Csáky zostáva predsedom SMK

Pál Csáky
Pál Csáky

RIMAVSKÁ SOBOTA - Republikový kongres SMK dnes výraznou väčšinou hlasov potvrdil Pála Csákyho v kresle šéfa tejto opozičnej strany.

Novinárom to po tajnom hlasovaní povedal podpredseda SMK Gyula Bárdos. SMK v tomto roku čelila rozkolu a odchodu viacerých členov.

Csákyho neočakávane zvolili za predsedu SMK koncom marca 2007, od začiatku ho však kritizovali niektorí členovia bývalého vedenia na čele s Bélom Bugárom, ktorý z SMK nakoniec odišiel a založil vlastnú stranu.

"Hlasovalo 297 delegátov, 270 za, 25 proti a dva hlasy boli neplatné. Predseda Pál Csáky dostal mohutnú podporu delegátov Strany maďarskej koalície," povedal Bárdos. Csáky nemal žiadneho protikandidáta, hlasovanie bolo iba o vyslovení dôvery.

Strana sa pod Csákyho vedením podľa politológov zradikalizovala, v jej vedení dostal viac priestoru kontroverzný Miklós Duray. Začiatkom júna odišla zo strany pre nespokojnosť s jej politikou okrem iných aj skupina poslancov okolo bývalého predsedu Bugára a založila vlastnú stranu Most-Híd. Bugár zastupoval v SMK umiernenejšie krídlo strany. Duray je naopak známy radikálnejšími požiadavkami pre zhruba polmiliónovú maďarskú menšinu na Slovensku.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že popularita SMK, ako aj Mostu-Híd, sa pohybuje okolo hranice piatich percent, ktorej zdolanie vo voľbách je podmienkou pre vstup do parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu