Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Slovensko a Česko chcú kúpiť obrnené vozy, otázne sú peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko a Česko chcú spoločne kúpiť 130 ľahkých obrnených vozidiel Iveco pre armády obidvoch krajín. Dnes to potvrdil hovorca slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela. Zatiaľ však podľa neho nie je isté, či bude mať slovenská strana na kúpu dostatok peňazí.

Česko plánuje pre svoje ozbrojené sily zadovážiť 90 vozidiel a Slovensko 40 áut. Spoločný nákup by podľa dnešného vyjadrenia českého ministra obrany Martina Bartáka mohol zvýhodniť ceny, pričom Praha predpokladá, že na nákup deviatich desiatok vozov by bolo potrebných asi 77 miliónov eur (zhruba 2,3 miliardy Sk).

"Máme záujem o kúpu vozidiel," povedal Gemela. Zatiaľ je však podľa neho otázne, či budú v rozpočte na tento zámer vyčlenené peniaze. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok pritom predpokladá výrazný pokles výdavkov na obranu. Ministerstvo obrany by malo hospodáriť s približne 823 miliónmi eur (24,8 miliardy Sk), čo je o vyše 222 miliónov eur (6,7 miliardy Sk) menej ako na tento rok.

Slovensko a Česko v minulosti uvažovali aj o spoločnom nákupe vojenských dopravných lietadiel. Napokon sa však obidve strany nedohodli a Slovensko si vybralo dodávateľa samo. Ani v tomto prípade sa však podľa Gemelu zatiaľ nákup pre chýbajúce financie neuskutočnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu