Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najkrajším psom sveta je faraónsky pes zo Švédska

Najkrajší pes sveta roku 2009 Zobraziť galériu (3)
Najkrajší pes sveta roku 2009 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najkrajším psom sveta roku 2009 sa stal štyri a polročný faraónsky pes zo Švédska. Na najväčšej výstave psov v histórii svetovej kynológie World Dog Show 2009 v bratislavskej Inchebe ho v nedeľu večer vybrala Medzinárodná kynologická federácia spomedzi víťazov desiatich kategórií.

Do nich sa prihlásilo rekordných viac ako 21 tisíc psov, najviac v doterajšej histórii svetových výstav psov. Na druhom mieste skončil west highland white teriér zo Slovenska, tretí bol pudel toy z Japonska.

Faraónsky pes patrí medzi najstaršie plemená, ktoré v starovekom Egypte strážili faraónov a vyskytujú sa aj na starobylých maľbách v podzemí pyramíd. Štyri a polročný víťaz s menom King patrí majiteľke Jenny Hallovej. Tá neskrývala radosť, že vo svojej kategórii porazil až 1144 konkurentov. "Myslím, že to stálo za to, je na ňom vidieť, že má radosť a presne vie, čo sa deje," povedala Hallová. Nedokázala však presne vyčísliť, koľko času a peňazí starostlivosť o šampióna vyžaduje, keďže doma chová ešte ďalších troch psov rovnakej rasy.

Určiť trojicu najkrajších psov súťaže vraj nebolo ľahké. Vyberať spomedzi všetkých plemien mohli len porotcovia, ktorí absolvovali stovky výstav a majú potrebné skúšky pre všetky plemená. Podľa jednej zo slovenských porotkýň Ivety Vojtekovej konečné rozhodnutie závisí nielen od kvalít či daností psa, ale aj od osobných preferencií hodnotiaceho. "Každý z nás rozhodcov určite by iné plemená vybral, v inom poradí," povedala Vojteková.

Svetová výstava psov prebiehala v Bratislave od minulého štvrtka a vyvrcholila práve udelením titulu najkrajšieho psa. Na prehliadke sa každý deň rozdeľovali tituly svetový víťaz mladých, dospelých a veteránov pre každé plemeno i pohlavie; súťažili pritom zástupcovia vyše 370 plemien zo 60 krajín sveta.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu