Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SNS chce, aby poslanci SMK odišli z parlamentu

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana nechce len vymazať Stranu maďarskej koalície zo slovenskej politickej scény, ale rada by tiež videla poslancov SMK mimo parlamentu. SNS podala mandátovému a imunitnému výboru parlamentu návrh na začatie disciplinárneho konania voči poslancom SMK.

„Kvôli tomu, že napriek uzneseniu Národnej rady SR zo 4. novembra minulého roka sa poslanci za SMK naďalej zúčastňujú na činnosti Fóra poslancov Karpatskej kotliny," zdôvodnila podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. SNS žiada parlamentný výbor odporučiť Národnej rade SR, aby navrhla poslancom SMK „vzdať sa funkcie poslanca pre závažné porušenie poslaneckého sľubu“.

Parlament totiž nemôže poslancovi jeho mandát získaný vo voľbách zobrať, zákon ani ústava to neumožňujú, môže ho len požiadať, aby sa funkcie poslanca vzdal. Podľa Belousovovej nie je účasť na činnosti fóra to, čo by napĺňalo vernosť SR a ďalšie časti sľubu poslanca.

V ňom sa totiž hovorí: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť SR. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov, budem dodržiavať Ústavu SR a ostatné zákony...“ Fórum poslancov Karpatskej kotliny je však priamou súčasťou maďarského parlamentu, je financované z rozpočtu Maďarskej republiky a je vlastne nástrojom Maďarskej republiky do vnútorných záležitostí Slovenska v rozpore s medzinárodným právom, vyhlásila Belousovová.

Podpredsedníčka SNS vidí návrh aj ako možnosť otvoriť diskusiu o politickej imunite. Podľa Belousovovej politici tradične pred voľbami otvárajú otázku rušenia imunity poslanca. „Ak nám vadí, že poslanci chodia opití za volantom, ak nám vadí, že prekračujú za volantom rýchlosť, malo by nám dvakrát tak vadiť, že poslanci Národnej rady SR porušujú zákony, ústavu, sľub poslanca..., robia vlastne činnosť, ktorá je proti tomuto štátu,“ tvrdí Belousovová.

Poslanci SMK sa mandátu nevzdajú, ani keby ich k tomu vyzval parlament. „My si ctíme ústavu aj zákony a žiadny dôvod nemáme," povedal Gyula Bárdos z SMK, ktorý túto aktivitu vníma ako politický ťah zo strany SNS. „Prečo im to trvalo mesiac, kým sa zobudili, a prišli s takýmto podnetom? Lebo to stretnutie fóra v Budapešti bolo pred mesiacom," uviedol Bárdos a dodal, že „je to úplne jasné, tie posledné kauzy, ktoré sa týkajú SNS, sú veľmi nepríjemné z politického hľadiska pre jej predstaviteľov a toto je odpútavací manéver.“ SNS na generálnej prokuratúre dala aj návrh na zrušenie SMK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu