Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SNS žiada zrušiť SMK a odobrať im mandáty

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Vládna SNS Jána Slotu dnes podá podnet na generálnu prokuratúru na zrušenie opozičnej SMK, ktorá zastupuje záujmy zhruba polmiliónovej maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku. Národniari zároveň žiadajú odobratie mandátov poslancom SMK. Dôvodom je účasť SMK na činnosti Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny.

Potvrdila to hovorkyňa SNS Jana Benková. Národniari prišli z iniciatívou v čase, keď ich zástupcovia čelia podozreniam z korupcie a klientelizmu.

Stranu môže podľa zákona o politických stranách zrušiť na návrh prokurátora Najvyšší súd, ak sú jej stanovy alebo činnosť v rozpore s ústavou či zákonmi. V minulosti rozpustil extrémistickú Slovenskú pospolitosť, zoskupenie však naďalej pôsobí ako občianske združenie.

"Svojou činnosťou, dá sa povedať skrytou činnosťou, napomáhajú cudzej moci v likvidácii suverenity Slovenskej republiky," povedal televízii TA3 predseda SNS Ján Slota. Tvrdil, že ústavu v tomto smere porušuje nielen opozičná SMK Pála Csákyho, ale aj novovzniknutá strana Most-Híd niekdajšieho dlhoročného šéfa SMK Bélu Bugára. "Svojím konaním SMK, dovolím si tvrdiť že nielen SMK, ale aj strana Most-Híd, len oni to robia trošku sofistikovanejšie, doslova a do písmena porušujú ústavu," dodal. O rozpustenie strany Most-Híd však SNS nepožiadala.

Šéf národniarov už začiatkom septembra varoval poslancov SMK i novozaloženej strany Most-Híd pred účasťou na rokovaní Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny v Maďarsku. Zástupcom oboch strán sa vyhrážal, že požiada generálnu prokuratúru o zrušenie strán. Zástupcovia SMK napriek výhradám do Budapešti vycestovali; predstavitelia Mostu sa na stretnutie nechystali.

Fórum maďarských poslancov Karpatskej kotliny je zoskupením poslancov národných rád z krajín s početnou maďarskou menšinou. SNS i ďalšie vládne strany už v minulosti tvrdili, že je neprípustné, aby poslanci jednej krajiny boli podriadení parlamentu iného štátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu