Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SNS chce ospravedlnenie od Duraya vymáhať cez exekútora

Miklós Duray
Miklós Duray

BRATISLAVA - Vládna Slovenská národná strana (SNS) chce ospravedlnenie, ktoré vysúdila od podpredsedu opozičnej SMK Miklósa Duraya, vymáhať prostredníctvom exekútora.

Televízii TA3 to potvrdil poslanec strany Rafael Rafaj. Duray sa už po júnovom prehratom súde SNS za označenie "fašistická" ospravedlnil, ale vo svojom rodnom jazyku - maďarčine. SNS požaduje text v slovenčine.

"Preto sme sa rozhodli požiadať o výkone exekúcie súdneho rozsudku," povedal TA3 Rafaj. Exekútor Milan Somík dodal, že súd o vydanie poverenia na vykonanie exekúcie požiada v najbližších dňoch.

Poslanec SMK trvá na tom, že má právo sa ospravedlňovať vo svojom rodnom jazyku. Už v auguste po odoslaní ospravedlnenia tvrdil, že neexistuje žiaden právny predpis, ktorý by určoval, v akom jazyku má súkromná osoba komunikovať s právnickou osobou. SNS aj ústavný právnik Radoslav Procházka však jeho argumenty odmietli. Bratislavský krajský súd totiž vo verdikte určil aj text ospravedlnenia, ktoré mal Duray SNS poslať. "Nijaký rozdiel tam nie je, ani štylistický. Jedine, že je to v maďarskom jazyku," povedal ešte v auguste Duray, ktorý sa v minulosti tiež netajil napríklad požiadavkami autonómie pre polmiliónovú maďarskú menšinu na juhu Slovenska.

Spor o Durayove výroky pre maďarskú rozhlasovú stanicu InfoRádió vypukol v roku 2006. Politik SMK krátko po zostavení novej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) povedal, že kabinet pozostáva "mocensky z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou". Krajský súd nárok na ospravedlnenie uznal, zároveň však zrušil odškodné milión korún (33.194 eur), ktoré v spore prisúdil SNS nižší súd.

Od nástupu národniarov do vlády, do ktorej v predchádzajúcom volebnom období patrila SMK, sa zhoršili aj vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Pretrvávajú aj slovné potýčky SNS a SMK. Nedávno sa vedenie SNS vyjadrilo, že požiada prokuratúru o návrh na zrušenie SMK i novej strany Most-Híd, ak ich poslanci vycestujú do Maďarska na rokovanie Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu