Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Maďarom ide len o zrušenie Trianonu, vyhlasuje Slota

Ján Slota
Ján Slota

TVRDOŠÍN - Šéf vládnej SNS Ján Slota, ktorý sa v poslednom čase príliš neukazoval na verejnosti, si dnes v Tvrdošíne zasa neodpustil viacero štipľavých výrokov na adresu maďarských politikov.

Varoval pred údajnými snahami Maďarska o likvidáciu suverenity Slovenska, krajina by sa podľa neho mala mať v budúcnosti na pozore i pred možným vojenským zásahom od svojho južného suseda. "Všetkým Maďarom ide len o to, aby sa zrušil Trianon a môžeme sa rozlúčiť so Slovenskom ako suverénnou krajinou, slovenským štátom ako národným štátom Slovákov. O toto ide maďarským politikom," povedal Slota novinárom po skončení straníckej konferencie na podporu jazykového zákona.

Trianonskou zmluvou prišlo bývalé Uhorsko po 1. svetovej vojne o rozsiahle územia, na ktorých žili státisíce Maďarov. Tí dodnes chápu zmluvu ako historickú krivdu. Ostrú kritiku adresoval Slota viacerým politikom v Budapešti, ako i zástupcom opozičnej Strany maďarskej koalície Pála Csákyho a Mostu-Híd Bélu Bugára. Šéf národniarov nechápal, načo Maďarsko v blízkosti Budapešti údajne zorganizovalo veľké vojenské cvičenie pre 1400 vojakov, stíhačky a tanky.

Takúto prezentáciu sily označil za pofidérnu záležitosť, pred ktorou by sa mali mať Slováci na pozore. "Mosty cez Ipeľ a Dunaj treba menej stavať. Je ich už toľko, že by maďarská armáda potom, keby vstupovala na južné Slovensko, ani nepotrebovala nejaké pontóny, lebo tých mostov by mala až až," zdôraznil.

Ostré Slotove protimaďarské výroky v minulosti prispeli k zhoršeniu vzťahov medzi Budapešťou a Bratislavou. V poslednom období diplomatické napätie medzi oboma krajinami podnietil sporný jazykový zákon, ktorý má posilniť postavenie slovenčiny a za jeho nepoužívanie na úradoch umožňuje udeľovať pokuty.

Nevôľu na maďarskej strane vyvolal tiež zákaz vstupu do krajiny maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, ktorý chcel počas súkromnej návštevy Komárna odhaliť sochu uhorského kráľa Štefana. Napätie sa nedávno pokúsili upokojiť premiéri oboch krajín Gordon Bajnai a Robert Fico v maďarskom Szécsény, kde prijali vyhlásenie s cieľom zlepšiť vzájomný dialóg a spoluprácu.

K zmierneniu napätia medzi krajinami mala prispieť tiež návšteva vysokého komisára OBSE Knuta Vollebaeka pre kontroverzný jazykový zákon. Komisár pripustil, že hoci bola kritika čiastočne oprávnená, niektoré výčitky boli prehnané. Slovenská strana zas prisľúbila, že prípadné nejasnosti zákona spresní v metodickom pokyne.

Rozruch na Slovensku však vzápätí vyvolali výroky šéfa maďarskej diplomacie Pétera Balázsa. Ten v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung údajne označil Slovensko za "mladšieho brata, ktorého treba naučiť európskym obyčajom". Krajinu vraj prirovnal k režimu bývalého rumunského komunistického diktátora Nicolaea Ceausesca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu