Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Počet úrazov v slovenských horách v letnej sezóne vzrástol

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Počet turistov, ktorí sa v lete zranili v slovenských horách oproti minulému roku vzrástol. Záchranári pomáhali od polovice júna, kedy sa otvorili horské chodníky, do konca septembra 201 zraneným, čo je o desať prípadov viac ako vlani.

Hory si od začiatku roku vyžiadali aj štrnásť životov, informovala dnes na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba.

Počet zranených turistov začal výraznejšie narastať v druhej polovici júla, kedy sa už počasie ustálilo a do hôr prišlo viac návštevníkov. Výrazne vyšší počet ľudí, ktorí potrebovali pomoc, zaznamenala oproti minulému roku HZS v septembri. Vlani vyrážali horskí záchranári v tomto mesiaci k 30 prípadom, v tomto roku pomáhali 45 ľuďom.

Najčastejšími príčinami úrazov, hlavne začiatkom sezóny, bolo pošmyknutie sa na zvyškoch snehu, zásahy bleskom či pády z bicykla. Niektorí turisti precenili svoje sily či počas horúčav zabudli na pitný režim.

Hory si každoročne vyžiadajú aj viacero obetí medzi turistami. V septembri napríklad blesk zabil turistu v Západných Tatrách. Vo februári našli záchranári v Nízkych Tatrách telo českého turistu, ktorý vyrazil do hôr spolu s kamarátom. Po prenocovaní v horskom teréne sa rozdelili, na dohodnuté miesto prišiel len jeden z nich. V zimných a jarných mesiacoch prišlo o život tiež niekoľko lyžiarov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu