Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Euro odlákalo turistov, o rok sa to zmení

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Prijatie eura odradilo v tomto roku od návštevy Slovenska časť zahraničných turistov, v budúcich sezónach by spoločná mena naopak mohla zahraničných rekreantov prilákať.

Zhodli sa na tom viacerí odborníci na cestovný ruch, ktorých oslovili. V lete chýbali najmä poľskí a maďarskí návštevníci, kríza ani spoločná mena však výraznejšie neovplyvnili počet českých turistov.

Na Slovensko by mohlo v budúcnosti prísť viac turistov z krajín eurozóny, pre ktorých sa cestovanie prijatím eura zjednodušilo. "Ten proces chvíľu trvá, kým si uvedomia, že Slovensko zaviedlo euro a že nemajú problémy s výmenou peňazí a môžu sa lepšie orientovať v cenách," povedal Ivan Schwarz z Asociácie cestovných kancelárií.

Väčší počet turistov najmä z Nemecka očakáva už v nastávajúcej zimnej sezóne hovorkyňa Tatranských lanových dráh a strediska Jasná v Nízkych Tatrách Katarína Šarafínová. "Prechod na euro prilákal niektorých turistov z eurozóny aj toto leto, bola to však iba malá časť z celkového počtu," dodala. Sezónu tak podľa nej zachraňovali českí a domáci rekreanti.

Aj keď štatistiky počtu návštevníkov za letnú sezónu zatiaľ nie sú spracované, odhadujú pracovníci turistických centier pokles návštevnosti oproti minulému roku v priemere o desať až 30 percent. Vlaňajšia turistická sezóna však bola jednou z najlepších v histórii Slovenska.

Do akej miery za zníženie záujmu turistov môže prijatie eura alebo hospodárska kríza, nie je podľa odborníkov jasné. Napríklad na termálnom kúpalisku Vadaš v Štúrove zaznamenali podľa riaditeľa Endre Hogenbucha citeľný prepad počtu maďarských návštevníkov napriek tomu, že kurz maďarského forintu voči euru sa od mája výrazne posilnil. Počet českých dovolenkárov, ktorí tvoria asi tretinu návštevníkov kúpaliska, sa podľa Hogenbucha nezmenil. Naopak, do Vysokých Tatier sa podľa Šarafínovej v auguste po posilnení zlotého vrátili poľskí turisti.

Napriek medziročnému poklesu počtu rekreantov zatiaľ hodnotí letnú sezónu pozitívne veľká časť hotelierov. Väčšina ubytovacích zariadení v priebehu roka lákala zákazníkov znížením cien, prípadne výhodnými balíčkami služieb. Hotelom tak výraznejšie ako počet ubytovaných klesli tržby a zisky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu