Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VŠ dostanú na 5 tisíc nových študentov 44 miliónov

Minister školstva Ján Mikolaj
Minister školstva Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejné vysoké školy, ktoré po výzve ministra školstva Jána Mikolaja prijali ďalších študentov a doktorandov, dostanú sľúbené peniaze.

O pridelení vyše 38 miliónov eur (1,14 miliardy Sk) dnes rozhodla vláda. Peniaze na dodatočne prijatých poslucháčov školám už skôr prisľúbil Mikolaj, ministerstvo financií však pôvodne s poskytnutím peňazí pre jeho úrad nesúhlasilo. Samotné vysoké školy na vyplatení peňazí trvali.

Minister školstva už skôr požiadal vysoké školy, aby pre rastúcu nezamestnanosť prijali ďalších asi 5000 záujemcov; viacerí rektori jeho požiadavke vyhoveli. Ministerstvo financií Jána Počiatka (nominant Smer-SD) však Mikolajovmu úradu ďalšie financie pôvodne odmietlo prideliť, vraj to nedovoľovali možnosti rozpočtu na roky 2009 až 2011 ani limity návrhu rozpočtu na roky 2010 až 2012.

Na posledné štyri mesiace tohto roka by mali rektori na dodatočne prijatých študentov a doktorandov dostať pridaných 4,79 milióna eur (viac ako 144 miliónov Sk); výška dotácie pre jednotlivé vysoké školy bude závisieť od počtu zapísaných uchádzačov, ktorí boli prijatí po 23. júli. V nasledujúcich troch rokoch pôjde na dodatočne prijatých poslucháčov ďalších viac ako 33 miliónov eur (994 miliónov Sk).

Hlavným zdrojom financovania verejných vysokých škôl sú podľa vysokoškolského zákona dotácie zo štátneho rozpočtu. O ich výške rozhoduje okrem počtu študentov napríklad aj počet absolventov, ekonomická náročnosť štúdia či jeho kvalita. V budúcnosti by mali viac peňazí dostať aj tie vysoké školy, ktoré pri komplexnej akreditácii obhájili titul univerzita.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu