Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zaraďovať vysoké školy má vláda, nie parlament

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak Národná rada SR odobrí novelu vysokoškolského zákona, ktorú tento týždeň odklepla vláda, bude o zaradení vysokých škôl medzi univerzity, vysoké školy bez začlenenia alebo odborné vysoké školy rozhodovať v konečnom dôsledku vláda. Doposiaľ je delenie škôl v rukách parlamentu.

"Národná rada by mala kompetenciu pri vzniku verejnej vysokej školy, ale pri jej zaradení už vláda," vysvetľuje šéf rezortu školstva Ján Mikolaj (SNS). Podľa aktuálnej legislatívy vzniká nová vysoká škola zákonom - a ten už definuje aj jej začlenenie.

Minister argumentuje, že súkromné vysoké školy kategorizuje vláda, preto by mala aj verejné. Hodnotenia na začlenenie vysokých škôl totiž vypracúva Akreditačná komisia, ktorá je poradným orgánom vlády.

Novela má odstrániť diskrimináciu medzi súkromnými a verejnými školami, tvrdí Mikolaj . Podľa opozície má rozhodovanie o začlenení škôl zostať v parlamente, kde na rozdiel od vlády sedí aj opozícia.

"Nemalo by to byť účelové, len podľa toho, ako si to predstavuje vláda," povedal poslanec za KDH a bývalý minister školstva Martin Fronc. Tvrdí, že ide o krok, ktorý si vždy vyžaduje širšiu diskusiu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu