Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Titul univerzita si podľa komisie zaslúži šesť škôl

Právnická fakulta UK v Bratislave
Právnická fakulta UK v Bratislave

BRATISLAVA - Titul univerzita si podľa Akreditačnej komisie, ktorá dnes uzavrela niekoľkoročné hodnotenie kvality vysokých škôl, zaslúži celkom šesť vysokoškolských inštitúcií. Ďalších 20 škôl zaradili hodnotitelia do kategórie vysokých škôl, jednej priznali titul odborná vysoká škola. Návrhy 21-člennej komisie na zaradenie vysokých škôl do niektorej z troch kategórií musí ešte odobriť minister školstva.

Historicky prvé hodnotenie vysokých škôl, na základe ktorého by sa mali rozdeliť podľa kvality, však pred časom spochybnila generálna prokuratúra. Ministerstvu školstva vytkla, že kritériá sú retroaktívne a nad rámec vysokoškolského zákona. Minister Ján Mikolaj (SNS) námietky prokuratúry odmietol a trval na pokračovaní akreditácie. Zaradenie vysokej školy pritom bude mať vplyv aj na jej rozpočet; najviac peňazí dostanú inštitúcie s titulom univerzita.

"Akreditačná komisia dnes skončila trojdňové rokovanie, na ktorom posúdila kvalitu zostávajúcich 12 vysokých škôl z celkových 27," povedal predseda komisie Ľubor Fišera. Dvom vysokým školám hodnotitelia navrhli titul univerzita, deviatim priznali status vysokej školy a jednej postavenie odbornej vysokej školy. Výsledky posledného kola hodnotenia podľa jednotlivých škôl však Fišera neuviedol, podrobnejšie informácie o komplexnej akreditácii chce ministerstvo školstva zverejniť na budúci týždeň.

Úrad tiež vyjadruje súhlas či nesúhlas s návrhmi komisie, ktorá je poradným orgánom vlády. Titul univerzita oficiálne zatiaľ priznal len Univerzite veterinárneho lekárstva (UVL) v Košiciach. Mikolaj už skôr upozornil, že školy, ktorým sa nepodarilo splniť všetky kritériá na zisk titulu univerzita, dostanú rok na odstránenie nedostatkov. Naďalej si však v názve budú môcť ponechať pomenovanie univerzita.

Členovia Akreditačnej komisie hodnotili počas niekoľkých rokov kvalitu 20 verejných, troch štátnych a štyroch súkromných vysokých škôl. Väčšine z nich priznali status vysoká škola, na základe ktorého budú môcť poskytovať bakalárske a magisterské či inžinierske štúdium. Titul univerzita už skôr navrhli okrem košickej UVL aj Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, Univerzite Komenského v Bratislave a Technickej univerzite vo Zvolene.

Vysoké školy by si mali v tomto roku rozdeliť 747 miliónov eur (22,5 miliardy Sk) vrátane peňazí z eurofondov, čo je oproti vlaňajšku nárast o viac ako 30 percent. Napriek tomu zostáva Slovensko vo výdavkoch na vysoké školstvo skôr v druhej polovici rebríčka krajín únie. Na Slovensku pôsobí 20 verejných, desať súkromných a tri štátne vysoké školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu