Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súdia údajnú vydieračskú skupinu kukláča zo Záhoria

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Výsluchom 12 svedkov má dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračovať proces s údajnou vydieračskou skupinou zo Záhoria, na ktorej čele mal byť bývalý kukláč Miroslav Š.

Dnes to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Súd by mal dnes rozhodnúť o žiadosti o prepustenie z väzby obžalovaného Rastislava Z. "Ponúkol som kauciu, tie peniaze nie sú moje, musím si ich požičať. Mám tri deti a budem tu už štvrtý rok. Myslím si, že mám dosť dôvodov na to, aby som ani pohár v krčme nezhodil," vyjadril sa 21. septembra obžalovaný k svojej žiadosti. Súdu okrem finančnej zábezpeky vo výške 25.000 eur (753.150 Sk) až 30.000 eur (903.780 Sk) ponúkol prísľub, že nebude páchať trestnú činnosť, bude sa zdržiavať v mieste svojho bydliska, nebude mariť priebeh trestného konania a bude rešpektovať všetky pokyny a obmedzenia dané mu v tejto veci súdom.

Pojednávanie s údajnou vydieračskou skupinou prebiehalo na ŠTS aj v pondelok 21. septembra, kedy vypovedal jeden svedok. Ten sa vyjadril, že bol členom údajnej skupiny Miroslava Š. od roku 2002 do roku 2004. Neskôr z nej odišiel, pretože "chcel viesť normálny život".

Obžalobe v kauze vydieračskej skupiny čelí 18 osôb. Pri viac ako 20 skutkoch sa mali dopustiť viacerých trestných činov, ako napríklad založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa, vydierania či hrubého nátlaku. Podľa obžaloby Miroslav Š. v roku 2001 v Senici postupne vytváral zločineckú skupinu, ktorá na území Trnavského a Bratislavského kraja páchala zločiny tak, aby získala finančný prospech najmä pomocou vydierania, podvodmi, vyhrážkami, ujmou na zdraví.

Mal spolupracovať aj s príslušníkmi Policajného zboru, ktorí ich informovali o pripravovaných policajných akciách. Skupina mala zastrašovať podnikateľov a nútiť ich pravidelne odvádzať finančné prostriedky. Na jej čele údajne stál Miroslav Š., ktorý v minulosti pracoval ako príslušník pohotovostného policajného útvaru. Kontakty získané počas pôsobenia v Policajnom zbore mal využívať na zastrašovanie svojich obetí. Hovoril im, že všetky podania voči nemu budú zahladené.

Ten však obvinenia odmieta a považuje ich za vykonštruované. Skupina pod vedením Miroslava Š. údajne tvrdila, že peniaze vyberá pre gang piťovcov. Finančné prostriedky však podľa zistení polície mali pripadnúť Záhorákom a prepojenie na piťovcov bolo len fiktívne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu