Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slota: Maďari musia vysvetliť genocídu Slovákov

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Slovenskú národnú stranu už unavuje stále tá istá pesnička Maďarskej republiky, ktorá "sa nás snaží vtiahnuť do konfrontácie napriek tomu, že na Slovensku sú práva národnostných menšín nadštandardné a v Maďarsku prebehla menšinová genocída".

Vyhlásil to šéf národniarov Ján Slota. Podľa neho schôdzka premiérov SR a Maďarskej republiky Roberta Fica a Gordona Bajnaia nevyriešila zásadné problémy. Slota naďalej trvá na tom, že zdroj konfliktov je na maďarskej strane. "Ak nevznikne dohoda na reciprocite a nevysvetlí sa genocída Slovákov v Maďarsku, vzťahy sa nemôžu posunúť ďalej," uviedol Slota.

SNS tvrdí, že nechcela zasiahnuť do slovensko-maďarských vzťahov pred stretnutím premiérov a zdržiavala sa vyjadrení pre médiá, aj keď Bajnai opakovane klamal. Jeho slová označil Slota za zvrátenosti. "Týmto maďarské oficiálne politické kruhy len potvrdzujú, o čo im vlastne ide: nie o jazykový zákon, ani o dobré susedské vzťahy, o priateľské vzťahy v rámci EÚ, ale ide im jednoznačne o zrušenie Trianonu," dodáva Slota. Podľa neho je jedno, či krajinu viedli monarchisti, socialisti, komunisti, alebo súčasní „najväčší demokrati“, všetci idú v jednotnej línii Veľkého Uhorska. "Maďarská iredenta s ideou Veľkého Maďarska je pokrvným bratom kosovského problému s ideou Veľkého Albánska," myslí si Slota.

Predseda SNS opäť zopakoval, že spochybňovanie povojnových hraníc je neprijateľnou iniciatívou v modernej Európe a môže byť začiatkom vojny. Slovenská diplomacia na čele s ministrom zahraničných vecí je podľa Slotu pri riešení vzťahov s Maďarskom veľmi slabá, neefektívna a v defenzíve. "SNS bude tlačiť na slovenskú diplomaciu, aby prekazila teroristickú politiku južného suseda," nešetrí slová Slota. Strany SMK a Most-Híd označil za maďarskú piatu kolónu na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu