Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sólyom asi zruší stretnutie s Gašparovičom

László Sólyom
László Sólyom

BRATISLAVA – Pripravované bilaterálne stretnutie prezidentov SR a Maďarska Ivana Gašparoviča a László Sólyoma zrejme nebude.

Prezidenti sa mali stretnúť z iniciatívy maďarského prezidenta počas víkendového stretnutia prezidentov krajín Visegrádskej štvorky v Poľsku. Sólyom o záujme stretnúť sa s Gašparovičom informoval médiá ešte pred svojou plánovanou návštevou Komárna v auguste. Slovenská strana o toto avizované stretnutie prejavila záujem.

Maďarská strana však plánované stretnutie odriekla. Čaká vraj na odpoveď na nótu, v ktorej žiada ospravedlnenie za nevpustenie prezidenta na Slovensko do Komárna a žiada tiež vysvetlenie tohto kroku. „Pracujeme na tom. Odpovede budú odovzdané v dohľadnom čase. Rovnako čakáme na odpovede na naše otázky, ktoré sme tlmočili cez veľvyslanca Petra Weissa,“ uviedol pre hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Slovenskú stranu zaujímalo prečo Sólyom napriek upozorneniam trval na svojej návšteve Komárna.

Ako povedal dnes hovorca prezidenta Marek Trubač, slovenská strana prevzala iniciatívu a cez slovenského veľvyslanca v Budapešti Weissa oslovila kanceláriu Sólyoma s ponukou na bilaterálne stretnutie. Odpoveď maďarského prezidenta však bola záporná. „Ivan Gašparovič je presvedčený, že otvorený dialóg na najvyššej úrovni by mohol byť tou najlepšou formou ako hľadať riešenie sporných otázok v slovensko-maďarských vzťahoch. Naopak, internacionalizácia problému a snaha o jeho vynášanie do zahraničia našim vzťahom neprospieva,“ uviedol Trubač.

Maďarský prezident László Sólyom sa mal 21. augusta zúčastniť na odhaľovaní sochy sv. Štefana v Komárne, nakoniec prešiel len k hranici na moste cez Dunaj spájajúcom Komárno a Komárom. Ministerstvo zahraničných vecí SR prostredníctvom diplomatickej nóty odoprelo maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup na územie Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu