Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na proteste v Krompachoch sa zišlo asi 400 ľudí, Kotlebu zadržali

Protest v Krompachoch
Protest v Krompachoch (Zdroj: SITA)

KROMPACHY - Na protirómskom proteste Slovenskej pospolitosti v Krompachoch sa dnes zišlo približne 400 ľudí. Míting bol pokojný a polícia proti jeho účastníkom zatiaľ nezasiahla. Informovala o tom televízia TA3.

Bývalý vodca Pospolitosti Marian Kotleba na demonštráciu neprišiel. V Banskej Bystrici ho zadržala polícia, povedala krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková.

Zhromaždenie v Krompachoch je pokračovaním série protirómskych mítingov, ktoré sa začali v prvej polovici augusta. Prvú demonštráciu vo východoslovenskej obci Šarišské Michaľany zvolala Pospolitosť údajne ako reakciu na útok dvoch mladých mužov z neďalekej rómskej osady na dôchodcu. Polícia zhromaždenie napokon rozohnala a Kotlebu na mieste zadržala.

Približne o dva týždne neskôr protestovali nacionalisti v Krompachoch. Policajti tentoraz proti účastníkom demonštrácie nezasiahli, ale Kotlebu zadržali ešte pred začiatkom mítingu. O ďalší týždeň neskôr sa zišla Slovenská pospolitosť v Turzovke v okrese Čadca. Aj toto stretnutie malo pokojný priebeh. Dnes sa priaznivci Pospolitosti znovu vrátili do Krompách.

Dôvody Kotlebovho zadržania Vašková nespresnila. Zatiaľ neuviedla ani to, kedy bude prepustený z cely predbežného zadržania.

Na Slovensku žije podľa odhadov asi 380.000 Rómov, z nich viac než 150.000 v chudobných osadách a getách. Práve chudoba je neraz príčinou krádeží či lúpeží, tvrdia odborníci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu