Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

S handlovskými baníkmi sa lúčili tisíce ľudí

Smútiaci príbuzní Zobraziť galériu (5)
Smútiaci príbuzní (Zdroj: isifa)

TRENČÍN - Tisíce ľudí sa včera popoludní v Handlovej lúčili s dvadsiatimi obeťami minulotýždňového výbuchu v handlovskej bani. Na verejnej rozlúčke sa zúčastnili aj rodiny obetí, ktorým boli pripravení podať pomocnú ruku pracovníci z Centra pomoci pozostalým.

Pred davom na Námestí baníkov vystúpil aj generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza Peter Čičmanec. V osem minútovej reči sa väčšinou prihováral mŕtvym baníkom. Ocenil ich prácu a vyjadril ľútosť nad tragédiou. Na približne hodinovej rozlúčke sa zúčastnili aj najvyšší predstavitelia štátu - prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico, predseda NR SR Pavol Paška a ďalší politici.

Primátor Handlovej Rudolf Podoba vyzval ľudí, aby neznevažovali prácu baníkov a ctili si ju. Ako bývalý baník bol tragédiou zasiahnutý. V prejave vyzdvihol pravé chlapské priateľstvo medzi baníkmi, ktoré podľa jeho slov ľudia na povrchu nikdy nenájdu. Na námestí bolo pripravené pódium, na ktorom boli vystavené fotografie baníkov, kde banícke organizácie, najvyšší predstavitelia štátu ale aj občania prinášali kvety.

Riaditeľ baní Čičmanec na brífingu po verejnej rozlúčke uviedol, že s pozostalými po obetiach sa stretol už na druhý deň po tragédii. Reagoval tak na kritiku médií, že sa k tragédii nepostavil ako chlap. Čičmanec sa podľa vlastných slov minulý utorok stretol s asi 90 ľuďmi a hodinu sa s nimi rozprával.

“Som pripravený sa s pozostalými stretávať aj naďalej a pomáhať im,” uviedol Čičmanec, ktorý sa za tragédiu ospravedlnil. Aby pozostalí nemuseli chodiť za riaditeľom do bane, miestna samospráva baniam vyčlenila priestory na mestskom úrade.

K termínu ukončenia vyšetrovania sa riaditeľ nevyjadril. Podľa jeho slov je to práca polície, prokuratúry, banského úradu a nezávislej komisie ministerstva hospodárstva. “Bola to bežná operácia, ktoré sa robili aj dva - tri razy denne. Doteraz neviem, čo ich prekvapilo,” dodal Čičmanec k minulotýždňovému zásahu baníkov a záchranárov, ktorá sa skončila najväčšou banskou tragédiou v histórii Slovenska.

Od výbuchu v bani uplynulo desať dní, neprežilo ho jedenásť banských záchranárov a deväť baníkov. Tlaková vlna ľahko zranila ďalších deviatich baníkov. Nešťastie sa stalo 330 metrov pod povrchom v časti Východnej šachty. Explózii predchádzal požiar, ktorý záchranári stále likvidujú.

Medzitým baňa čiastočne obnovila ťažbu. Prípad prešetruje polícia aj Obvodný banský úrad v Prievidzi. Telesné pozostatky po baníkoch už identifikovali, pohreby si rodiny zariaďujú samostatne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu