Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Wienk vysvetľovala podozrenia o nástenkovom tendri

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play
Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimovládna Aliancia Fair-play dnes na prokuratúre po prvýkrát vysvetľovala svoje podozrenia o spornom tendri na ministerstve výstavby za 3,6 miliardy Sk (119,5 milióna eur).

Podľa aliancie si víťazné firmy faktúrovali za niektoré služby sumy, ktoré boli vyššie ako trhové ceny. Prokuratúru už skôr vyzvala, aby sa pripojila k ich žalobe, alebo sama žiadala vrátenie údajne predražených položiek naspäť štátu. Prokuratúra zatiaľ nerozhodla, ako bude postupovať.

Súťaž, ktorú kritizovala aj opozícia a médiá, stála kreslo bývalého ministra výstavby Mariana Janušeka (nominant SNS). Ministerstvo výstavby sa ešte v máji dohodlo s víťazným konzorciom firiem na ukončení kontraktu, časť peňazí im však už bola dovtedy vyplatená.

Aliancia Fair-play tender napadla na súde a žiadala vyhlásiť zmluvu za neplatnú od začiatku. To by podľa nej štátu umožnilo domáhať sa späť aspoň niektorých už vyplatených súm. Občianske združenie tiež požiadalo prokuratúru, aby pristúpila k ich žalobe, prípadne sama iniciovala súdne konanie o vydanie takzvaného bezdôvodného obohatenia späť štátu.

"Najlepšie riešenie tejto situácie je, keď sa znovu ocenia poskytnuté služby a tovary trhovými cenami, a firmy konzorcia v nástenkovom tendri budú musieť ministerstvu do rozpočtu vrátiť iba tú sumu, ktorá tvorí takzvanú predraženú položku tejto zákazky," povedala Zuzana Wienková z aliancie.

Okresná prokuratúra Bratislava I si podľa Wienkovej predvolala zástupcov aliancie na podanie vysvetlenia žaloby. Chcela vraj vedieť, kto konkrétne sa v tendri bezdôvodne obohatil a o akú sumu. Wienková však tvrdila, že dokumenty ministerstva sú chaotické a nedá sa z nich určiť celková suma predražených čiastok. "Myslíme si, že sú to sumy, ktoré sa budú pohybovať vo výške miliónov, desiatok miliónov korún," poznamenala. Prokuratúre plánujú predložiť aj ďalšie dokumenty.

Kritici tendrana služby súvisiace s fondmi EÚ tiež vyčítali, že informácie o ňom boli vypísané len niekoľko dní v roku 2007 na ťažko prístupnej nástenke ministerstva. Vo víťaznom konzorciu pôsobia aj firmy Zamedia a Avocat považované za blízke SNS Jána Slotu, ktorá do funkcie nominovala Janušeka i jeho nástupcu Igora Štefanova. Okrem konzorcia sa do súťaže nikto neprihlásil. Ministerstvo svoj postup obhajovalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu