Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mikolaj predstavil štvrtú verziu vysokoškolského zákona

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj dnes na konci prvého dňa 40. schôdze prezentoval v prvom čítaní štvrtú verziu vládnej novely vysokoškolského zákona.

O tom, či prejde do druhého, rozhodnú zákonodarcovia v utorok. Podpora novely od koaličných strán zatiaľ nie je istá. Pravdepodobne ju podporí len koaličný Smer-SD, ĽS-HZDS plánuje v budúcnosti navrhnúť vlastnú novelu zákona. Opozičná poslankyňa z SDKÚ-DS Tatiana Rosová ministrovi v pléne navrhla, aby rezort školstva návrh dopracoval.

Ak Národná rada SR novelu odobrí, o zaradení vysokých škôl medzi univerzity, vysoké školy bez začlenenia alebo odborné vysoké školy bude po novom rozhodovať vláda. Doposiaľ je delenie škôl v rukách parlamentu. Minister argumentuje, že súkromné vysoké školy kategorizuje vláda, preto by mala aj verejné. Hodnotenia na začlenenie vysokých škôl totiž vypracúva Akreditačná komisia, ktorá je poradným orgánom vlády. Novela má odstrániť diskrimináciu medzi súkromnými a verejnými školami, tvrdí Mikolaj.

Poslanci sa v prvom čítaní venovali aj návrhu novely Zákonníka práce, ktorou chce poslanec za SNS Jozef Rydlo zakázať prácu v nedeľu a vo sviatok. Výnimku by bolo možné udeliť v prevádzkach, kde by sa prerušením výroby v nedeľu a vo sviatok vyžadovalo následne nasadenie viac zamestnancov, ako pri bežnej produkcii. V prvom čítaní prerokovali poslanci aj vládny návrh zákona o strelných zbraniach a strelive, vládnych návrhoch zákona o štátnom dlhu a štátnych zárukách, ako aj zákone o Štátnej pokladnici a tri normy z dielne ministerstva obrany. O tom, či sa dostanú do druhého čítania, rozhodnú poslanci v utorok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu