Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nevyliečiteľne chorý Robko: Kreslím svoje veľké sny

Róbert trpí muskulárnou dystrofiou, čo je premena svalstva na tuk.
Róbert trpí muskulárnou dystrofiou, čo je premena svalstva na tuk.

BRATISLAVA - Nevyliečiteľná choroba a talent! Tieto dve odlišné veci dostal do vienka Róbert Rubint (22). Hoci je jeho telo skrútené ako paragraf, mladý muž neuveriteľne krásne maľuje - svoje veľké sny.

Róbert trpí muskulárnou dystrofiou, čo je premena svalstva na tuk. Jeho zdravotný stav sa neustále zhoršuje. Pred dvomi rokmi mu zlyhali pľúca a odvtedy je napojený na dýchací prístroj. Celých 24 hodín je odkázaný na cudziu pomoc. Pri živote ho drží láska rodičov, počítač a kreslenie. Jednu kresbu auta či kozmickej lode cibrí aj niekoľko týždňov.

"Po narodení vyzeral Robko ako zdravé dieťa. Chodiť sa naučil až vtedy, keď mal dva roky. Lekári dlho nevedeli, čo mu vlastne je. Až napokon jeden vyslovil hroznú diagnózu. Zrútil sa nám celý svet. Jeho zdravotný stav sa neustále zhoršoval. Po prvej triede prešiel do špeciálnej školy. Už nevládal ani poriadne sedieť v kresle," hovorí otec Arpád (48). Robko prestal chodiť, keď mal 9 rokov. Ani to ho však nezlomilo.

"Je to veľký bojovník. Niekedy má toľko optimizmu, že nás všetkých udivuje. Má veľmi dobrú dušičku. Svoj zdravotný stav berie ako nutné zlo - miluje život. Po zavedení umelého dýchania sa ma opýtal, dokedy bude mať hadičku v pľúcach. Povedal som mu, že je to už nastálo. Zostal prekvapený. Vraj, ako sa s tým bude kúpať v mori?" spomína otec. Robko má veľký smäd po živote. Láka ho cestovanie, ale bez auta sa otec s ním nikam nedostane. Kto pomôže?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu