Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Whirlpool prepúšťa: Takmer 200 ľudí zostane na ulici!

POPRAD - Z podtatranského regiónu sa stáva hladová dolina! Za niekoľko týždňov tu príde o prácu vyše 600 ľudí. Po popradskej Tatravagónke, odkiaľ musí odísť 450 pracovníkov, začal hromadne prepúšťať už aj Whirlpool!

Z celkového počtu 1 275 pracovníkov dostalo k prvému januáru "padáka" 68. Ďalších 123 ľudí dostane výpovede k prvému aprílu. Podnik musí podľa riaditeľa Whirlpoolu Slovakia Erica Biondiho prepúšťať kvôli silnejúcej korune a inflácii. Až 97 % ročnej produkcie, teda 1,9 mil. práčok totiž ide na export. "Kvôli silnej korune máme o 15 percent nižšie tržby, ďalších päť percent straty tvorí inflácia. Spolu je to 20 percent, a to je za rok veľa," povedal riaditeľ.

Prepúšťanie sa dotkne výrobných pracovníkov a obslužného personálu. "S odborármi sme sa dohodli, že prepúšťanie nepostihne ľudí so zníženou pracovnou schopnosťou, matky s deťmi a ak u nás pracujú dvaja z jednej rodiny, odíde iba jeden," konštatovala manažérka ľudských zdrojov Zuzana Rošková.

"Sociálnejšie riešenie by bolo neprepúšťať a znížiť platy, ale rozhodli sme sa, že bude lepšie urobiť radikálny rez," komentoval situáciu za odborárov Jaroslav Zakrevský.

Prepustení zamestnanci si budú prácu pod Tatrami hľadať ťažko. Úrad práce v Poprade evidoval k včerajšiemu dňu 103 voľných pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu