Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Volkswagen varuje nemeckých zamestnancov pred prepúšťaním

FRANKFURT - Najväčší európsky výrobca automobilov Volkswagen AG (VW) varoval svojich zamestnancov v Nemecku, že ak odmietnu plán manažmentu na zníženie platov, bude musieť pristúpiť k rozsiahlemu prepúšťaniu.

"Ak sa nám nepodarí presadiť plán zníženia mzdových výdavkov, v nadchádzajúcich rokoch masívne klesne počet zamestnancov v Nemecku", povedal personálny riaditeľ spoločnosti Peter Hartz v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Odmietol však povedať konkrétne koľko ľudí by tak mohlo prísť o prácu. Hartz zároveň varoval pred prípadným generálnym štrajkom, pretože to by mohlo mať mimoriadne negatívne dôsledky pre celú spoločnosť.

Ak sa podľa finančného riaditeľa automobilky Hansa Dietra Poetscha do roku 2011 nepodarí znížiť výdavky o plánovaných 30 percent, čo zodpovedá 2 mld. eur, bude v ohrození okolo 30 000 pracovných miest. VW chce tiež na dva roky zmraziť platy 103 tis. pracovníkom v nemeckých závodoch.

Minulý štvrtok sa vyjednávanie o platoch medzi vedením VW a odbormi skončilo opäť bez výsledku. Obidve strany preložili rokovania na 28. októbra, kedy však zamestnancom VW vypršia súčasné zmluvy. Hlavný vyjednávač odborovej organizácie IG Metall Hartmut Meine nedáva rokovaniam veľké šance. Odbory plánujú protestné akcie na začiatok novembra.

Na Slovensku pôsobí koncern Volkswagen prostredníctvom spoločnosti Volkswagen Slovakia, a.s., kde zamestnáva takmer 8 700 pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu