Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zruinujú dane školy?

KOŠICE - Na poplach bijú stredné a vysoké školy v Košiciach. Zruinovať ich môžu dane z nehnuteľností, ktoré musia tento rok zaplatiť mestu. Doteraz boli od nich oslobodené a v rozpočtoch nemajú na tento účel vyčlenené peniaze.

Zmena zákona o daniach z nehnuteľností umožnila žiadať peniaze aj od škôl. Pri prvých výpočtoch na Technickej univerzite došli jej pracovníci až k sume 6 miliónov Sk. "Bude to však menej. V tejto chvíli ťažko povedať, koľko budeme platiť," uviedol hovorca Technickej univerzity Vasiľ Demko a dodal: "Máme totiž rôzne typy budov, veľký areál, ale aj internáty. Všade sú iné sadzby."

So zdaňovaním nie je spokojný ani riaditeľ Strednej priemyselnej školy hutníckej Ladislav Makó: "V našom prípade by daň nemala presiahnuť 80-tisíc Sk. Ak by sme to však mali platiť my, trpieť budú hlavne študenti. Riaditelia stredných škôl preto navrhli zriaďovateľovi, samosprávnemu kraju, aby to za nás uhradil."

Košická radnica neuvažuje o zmene všeobecno-záväzného nariadenia: "Školské zariadenia, ktoré nepatria do pôsobnosti magistrátu, dostali 30-percentnú úľavu. Naše daň neplatia," uviedla hovorkyňa radnice Zuzana Bobríková. Aj v prípade zmeny nariadenia by už tohtoročná suma zostala nezmenená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu