Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prezident súhlasí, aby si samosprávy určovali výšku miestnych daní

BRATISLAVA - Obce a mestá budú môcť samy rozhodovať o výške miestnych daní i miestnych poplatkoch. Prezident Ivan Gašparovič dnes podpísal zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Táto norma rozširuje súčasnú daňovú sústavu o ďalšie dane a okrem toho mení zákon o dani z nehnuteľností. Zákonom sa tiež mení názov cestnej dane na daň z motorových vozidiel, väčšinu miestnych poplatkov premenúva na dane, pričom niektoré poplatky ruší.

Na základe zákona budú obce od roku 2005 ukladať daň z nehnuteľností, za psa, za užívanie verejného priestranstva, ubytovanie, predajné automaty, nevýherné hracie prístroje, vjazd motorovým vozidlom do historických častí miest a za jadrové zariadenie.

Miestnym poplatkom by mal zostať len poplatok za odvoz a likvidáciu komunálneho a drobného stavebného odpadu. Daň z motorových vozidiel budú od januára ukladať vyššie územné celky, pričom o jej výške rozhodne každý samosprávny kraj sám.

Vďaka norme by sa mali zvýšiť ročné príjmy obcí z miestnych daní o približne 1,1 miliardu korún. VÚC by malo pribudnúť z daní z motorových vozidiel asi 2,5 miliardy korún. Rezort financií pritom neočakáva výraznejšie zvýšenie daňového zaťaženia obyvateľov oproti súčasnému zaťaženiu miestnymi daňami a poplatkami. Bude však závisieť od samospráv, na akej úrovni stanovia sadzby týchto daní.

Zákon nadobudne účinnosť od 1. novembra 2004, aby obce a VÚC mohli prijať všeobecne záväzné nariadenia s účinnosťou od januára budúceho roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu