Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Odborníci:Budúci rok nám bude lepšie

Preventívna prehliadka u stomatológa bude pre každého Slováka výhodná. Ak raz ročne navštívi svojho zubára, opravu kazov mu zaplatí poisťovňa.
Preventívna prehliadka u stomatológa bude pre každého Slováka výhodná. Ak raz ročne navštívi svojho zubára, opravu kazov mu zaplatí poisťovňa.

SLOVENSKO - Dosť bolo jóbových zvestí! To, že január prináša každoročné zdražovanie, nie je nič výnimočné. Zaujímavé však je, že rok 2005 by sa mal niesť aj v znamení príjemných prekvapení - zrušenie dane z prevodu a prechodu nehnuteľnosti, vytvorenie nových pracovných miest či veľké zlacnenie spotrebného tovaru. Znamená to, že nasledujúci rok bude lepší než ten predošlý? Ekonomickí experti tvrdia, že áno. Čo dobré nás teda na Slovensku čaká v roku 2005?

Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) tohtoročný rast ekonomiky dosiahne takmer 5 percent, inflácia iba 3 až 4 percentá a rast reálnych miezd bude 2,9 percenta. Nezamestnanosť by mala poklesnúť o 0,6 percenta. Znamená to, že viacerí Slováci vyprodukujú viac, zarobené peniaze sa im znehodnotia menej a ešte ostane niečo navyše aj pre štát.

Bohatší štát bude môcť zvýšiť platy zamestnancom verejného sektora o 6,6 percenta. Platy a príplatky porastú aj hasičom a záchranárom.

Vďaka vyšším daňovým príjmom politici možno prestanú kritizovať inštitút náhradného výživného. Ten umožní rodičom (najmä matkám), ktorým súd priznal výživné od druhého rodiča (prevažne otca), aby svoje výživné dostali od štátu, ak im z nejakého dôvodu neprichádza. "Zábudlivý" rodič bude musieť peniaze vrátiť štátu s 25-percentným úrokom.

Od začiatku tohto roka už nemusíme platiť daň z príjmu pri prvých 87 936 korunách, ktoré zarobíme. Doteraz bola odpočítateľná položka nižšia - iba 80 832 korún. Týka sa to však až daňového priznania, ktoré budeme podávať v marci 2006.

Bonus na dieťa vzrastie na 450 korún, ale až v septembri.

Od 1. 1. 2005 prestane existovať daň z prevodu a prechodu nehnuteľností. Darovacia a dedičská daň však zostávajú naďalej v platnosti.

NBS znížila v novembri diskontnú úrokovú sadzbu. Znamená to, že úroky na vkladoch sú síce nižšie, ale na druhej strane zlacneli a zlacňovať sa ešte budú hypotekárne úvery. Už onedlho by sa k nim mali pridať aj spotrebné úvery.

Podľa Marka Gábriša, analytika Československej obchodnej banky bude aj v tomto roku pokračovať posilňovanie koruny k doláru i euru. Slabý dolár a euro znamenajú lacnejšie dovozy. Nižšie ceny môžeme očakávať najmä pri elektronike.

Už v týchto dňoch ovládne obchody veľké zlacňovanie spotrebného tovaru. Bude to však prechodné zníženie cien po najdôležitejšej obchodnej sezóne - Vianociach.

Na Slovensku pribudne v tomto roku k existujúcej diaľničnej sieti ďalších 11,3 km diaľnic a 2,8 km rýchlostných ciest. Financovanie diaľnic pokročilo do štádia, ktoré umožní, že v roku 2006 sa tento typ komunikácie znovu rozrastie o 41 kilometrov.

Vďaka zahraničným investíciám by si tento rok malo nájsť prácu až 27-tisíc Slovákov. Minister hospodárstva Pavol Rusko ohlásil napríklad aj veľkú investíciu v Prešovskom kraji, ktorej podrobnosti budú známe čoskoro.

Od prvého dňa nového roka by sme mali viac dbať na prevenciu. Bude to výhodné! Každý, kto raz ročne pôjde na preventívnu zubnú prehliadku, tomu opravu kazov zaplatí poisťovňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu