Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Lajčák: Maďarskí politici hádžu špinu!

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko nemusí vysvetľovať svoje piatkové rozhodnutie odoprieť vstup maďarskému prezidentovi na slovenské územie. Naopak Maďarsko dlží vysvetlenie, uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Citovala ho agentúra APA. "Tento spor rozhodne nepridá Slovensku ani Maďarsku body v očiach zemí Európskej únie. Maďarsko si musí uvedomiť, že keď maďarskí politici hádžu špinu na Slovensko, sami nezostávajú čistí," povedal Lajčák.

Slovenská vláda v piatok oznámila, že na svoje územie odoprie vstup maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi. Ten mal v Komárne odhaliť sochu zakladateľa uhorského štátu svätého Štefana. Sólyom na poslednú chvíľu návštevu zrušil.

Maďarské ministerstvo zahraničia cez víkend informovalo, že chce o slovenskom postupe oboznámiť krajiny EÚ a ukázať, že susedný štát nedodržuje diplomatické pravidlá.

Podľa Lajčáka predloží slovenský veľvyslanec ministerstvu zahraničia v Budapešti množstvo otázok o tom, prečo Maďarsko nerešpektuje platné vzťahy medzi oboma krajinami. Dodal, že maďarského prezidenta odradzovali od návštevy Slovenska niektorí z predných politikov EÚ. Mali to byť nemecká kanclárka Angela Merkelová a švédsky premiér Fredrik Reinfeldt.

Na otázku, čo urobí Slovensko, ak Maďarsko podá v Únii sťažnosť, Lajčák odpovedal, že v poslednej dobe nerobí Budapešť nič iné, ako že na Bratislavu podáva sťažnosti. Slovensko je ale pripravené na rozhovory s maďarskými politikmi.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú dlhodobo veľmi napäté. V poslednej dobe ich priostrili napríklad slovenský jazykový zákon či založenie extrémistickej Maďarskej gardy. Slovenskí politici zdôvodňovali zákaz vstupu maďarskému prezidentovi vstup na území tým, že v deň výročia okupácie bývalého Československa vojskami Varšavskej zmluvy, vrátane maďarských, taká návšteva nie je vhodná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu