Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Schválili nový zákon o autoškolách

BRATISLAVA - Národná rada schválila nový zákon o autoškolách, ktorý by mal priniesť skvalitnenie výchovy a výcviku nových vodičov. Nový zákon upravuje podmienky prevádzkovania autoškôl, udeľovanie a odnímanie oprávnenia pre výučbu a výcvik v autoškolách, doškoľovacie kurzy inštruktorov autoškôl a pôsobnosť orgánov verejnej správy.

Poslanci z normy vypustili viaceré ustanovenia, ktoré vyvolali nevôľu prevádzkovateľov menších autoškôl. Podľa prijatej normy nakoniec inštruktori nebudú musieť byť zamestnancami autoškôl, ale budú môcť svoju činnosť vykonávať ako živnostníci. Stačiť im bude úplne stredoškolské vzdelanie. Rovnako prevádzkovateľ nebude musieť mať na každé vozidlo zábezpeku 100 tisíc korún. Nový zákon tiež umožňuje, aby si trenažér a autocvičisko mohli prevádzkovatelia autoškôl prenajímať, a nemuseli tak byť ich vlastníkom. Poslanci tiež zmenili ustanovenie vládneho návrhu, čím bude možné učebne a autá používať aj na iné účely než pre potreby autoškoly.

Na splnenie nových požiadaviek vyplývajúcich zo zákona budú mať v súčasnosti registrované autoškoly jeden rok. Ďalšie prechodné obdobie sa týka platnosti už vydaných inštruktorských preukazov ako aj naplnenia požiadavky vzdelania inštruktorov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu