Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prieskum: Smer stále najsilnejší, najviac klesla SNS

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD síce v júli zostal najsilnejšou politickou stranou, od začiatku roku však v prieskume agentúry Median SK zaznamenal najhorší výsledok.

Vyplynulo to ankety, ktorej výsledky dnes zverejnila spoločnosť Median SK. Klesla aj popularita koaličnej SNS, ktorá podobne ako Smer-SD, získala od januára najnižšiu podporu. Preferencie sa znížili tiež najsilnejšej opozičnej strane SDKÚ-DS. Naopak oproti predchádzajúcej sonde si polepšili vládna ĽS-HZDS a opozičné KDH.

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD premiéra Roberta Fica by v júli získala 44,9 percenta hlasov z oslovených voličov rozhodnutých využiť svoje právo voliť, čo je o 2,9 percentuálneho bodu menej ako v mesiacoch jún a júl. Na druhom mieste by so ziskom 13,9 percenta skončila SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, ktorá si oproti predchádzajúcej sonde pohoršila o 1,1 bodu. Na tretie miesto by sa vďaka miernemu nárastu preferencií posunulo opozičné KDH s 10,1-percentnou podporou.

Najväčší pokles popularity zo všetkých parlamentných strán v júli zaznamenala vládna SNS, ktorej by svoj hlas dalo deväť percent respondentov oproti predchádzajúcim 12 percentám opýtaných. Národniari na čele s predsedom Jánom Slotom čelia viacerých škandálom; predseda vlády Fico sa pre sporné zmluvy na predaj emisných kvót, prenájom pozemkov či odstránenie popolčeka rozhodol tento týždeň SNS odobrať post ministra životného prostredia, ktorý mu podľa koaličnej zmluvy patrí. Zároveň dal návrh na odvolanie šéfa úradu Viliama Turského.

Päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu by prekročili aj ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a SMK Pála Csákyho. Koaličná ĽS-HZDS, ktorá sa v minulých sondách niektorých agentúr priblížilo k prahu zvoliteľnosti, by v júli volilo takmer osem percent opýtaných. Opozičné SMK, zastupujúce záujmy Maďarov na Slovensku, by so ziskom 6,5 percenta skončilo šieste. Do parlamentu by sa nedostala nová strana Most-Híd, ktorú začiatkom júla založili bývalí členovia opozičnej SMK na čele s jej expredsedom Bélom Bugárom. Podľa augustovej sondy agentúry Focus by ju však volilo 5,2 percenta opýtaných.

Agentúra uskutočnila prieskum od 6. júla do 2. augusta na vzorke 1040 respondentov vo veku 18 až 79 rokov. Parlamentných volieb by sa podľa výsledkov ankety zúčastnilo 55,8 percenta oslovených voličov. Naopak, právo voliť by nevyužili takmer dve pätiny opýtaných, necelých päť percent respondentov sa zatiaľ nerozhodlo. Najbližšie voľby do Národnej rady sa uskutočnia v roku 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu