Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico vzal Slotovi celé ministerstvo!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Vládna kríza je na spadnutie. Minister životného prostredia Viliam Turský končí vo funkcii. Premiér Róbert Fico ale už nedovolí SNS nominovať nového šéfa rezortu.

Národniarom podľa koaličnej zmluvy patrí tento post. Do vymenovania nového ministra bude rezort riadiť jeden zo súčasných členov vládneho kabinetu.

Dôvodom na odvolanie je opakovaná nespôsobilosť nominantov SNS zvládnuť rozhodovacie procesy v rámci Ministerstva životného prostredia. Rezort v poslednom období sprevádzali viaceré kauzy, údajne nevýhodný predaj emisných kvót alebo najnovší prípad likvidácie popolčeka.

"Takéto riadenie rezortu poškodzuje tak SNS, ako aj celú vládu SR," poznamenal premiér. Smer je vraj pripravený aj na odchod SNS z vládnej koalície.

Politológ Grigorij Mesežnikov neočakáva, že strana Jána Slotu z koalície odíde. "Prišli by aj o to, čo dnes majú, teda rezort výstavby a regionálneho rozvoja a rezort školstva," povedal Mesežnikov. Navyše verejnosť by mohla ich prípadný odchod vnímať negatívne ako odvetu za odvolanie ministra.

"Iba by potvrdili, že odišli preto, že im pre korupciu bol odňatý rezort," dodal. Minister školstva Ján Mikolaj zatiaľ nevie, či z vlády odíde.

„Musím si to utriasť v hlave, lebo také prchké reakcie nie sú dobré... Lebo to bude vážne,“ povedal.

HZDS sa konflikt netýka a strana tvrdí, že koalícia asi vydrží Vládnej koalícii ale hrozil rozpad už v závere roka 2007, keď sa premiér dostal do sporu príve so stranou Vladimíra Mečiara. Fico vtedy nechal odvolať ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, Obidve strany sa však neskôr uzmierili.

Odvolanie Turského je už desiata výmena v súčasnom vládnom kabinete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu