Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dvaja ministri sú na odstrel!

Stanislav Becík
Stanislav Becík

BRATISLAVA – Pod dvoma ministrami sa trasú stoličky. Pod Becíkom na pôdohospodárstve a Turským na životnom prostredí. Ide rezorty, kde sa za Fica najčastejšie menia šéfovia.

Ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka chce odvolať materské HZDS. Je to pre personálne výmeny vo vedení štátnych Lesov. Údajne odobruje dosadzovanie ľudí blízkych Smeru a nie HZDS. Minister to odmieta, no ak strana rozhodne, je pripravený podať demisiu dobrovoľne.

Záujem strany je vždy viac. To znamená, že ak také rozhodnutie padne, určite tomu prieky robiť nebudem," uviedol pre TA3 Becík.

Ak svoju pozíciu neobháji, pôjde už o tretiu výmenu ministra pôdohospodárstva. Miroslav Jureňa prišiel o funkciu pre kauzu v Slovenskom pozemkovom fonde a Zdenka Kramplová pre údajné pochybenia pri verejnom obstarávaní. Becíka má nahradiť jeho podriadený Marek Kodada. O prípadnom odchode rozhodne tento týždeň grémium ĽS-HZDS.

Ďalším ohrozeným ministrom je šéf životného prostredia Viliam Turský. Kvôli kauze likvidácie popolčeka. Do tendra Slovenského vodohospodárskeho podniku sa prihlásili tri spoločnosti, pričom dvoch záujemcov zo súťaže pre nesplnenie podmienok vylúčili. Súťaž nakoniec vyhrala firma Esco Krupina s ponukou vyše 27 miliónov eur. To je viac ako dávala jedna z vylúčených firiem, upozornil týždenník Trend. Víťazná firma by za šesť rokov zarobila vyše 85 miliónov eur. Zmluvu pritom kritizuje aj šéf kabinetu Robert Fico.

V prípade Turského odvolania by došlo už k štvrtej personálnej zmene na poste šéfa rezortu životného prostredia. Minister je pritom vo funkcii od konca mája, keď nahradil svojho predchodcu Jána Chrbeta. Ten prišiel o kreslo pre sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého. Chrbet nastúpil na ministerstvo po Jaroslavovi Izákovi, ktorému sa stali osudné dotácie z envirofondu pre blízkych ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu