Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukončili pitvy a identifikácie 20 obetí bane

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: SITA)

MARTIN - Súdni lekári v Martine ukončili pitvy a identifikácie tiel 20 baníkov a záchranárov, ktorí zomreli pri nedávnej tragédii v bani v Handlovej.

Pfotvrdil to dnes hovorca Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Milan Michalič. Pozostalí by tak mali podľa zástupcov prokuratúry dostať súhlas, aby mohli pochovať obete banského nešťastia. Internetový portál Sme.sk upozornil, že Hornonitrianske bane Prievidza neďaleko miesta tragédie znova začali s ťažbou uhlia.

"Pitvy všetkých 20 mŕtvych baníkov z nešťastia v Handlovej už boli vykonané aj s potrebnou identifikáciou a mŕtve telá boli odovzdané príslušnej pohrebnej službe," poznamenal Michalič.

Hovorca trenčianskej krajskej prokuratúry Marián Sipavý označil vydanie povolenia, ktoré umožní pochovať obete tragédie, už len za formálnu záležitosť.

Na baníkov a záchranárov, ktorí prišli o život v bani v Handlovej, spomínali ich príbuzní a stovky ďalších ľudí v nedeľu na zádušnej omši. Spoločná verejná rozlúčka s obeťami nešťastia, ktoré patrí k najväčším v novodobej histórii Slovenska, bude vo štvrtok popoludní na handlovskom námestí.

Dvadsiati muži zomreli pri explózii v bani približne 330 metrov pod zemou, keď sa snažili uhasiť požiar. Po obetiach nešťastia zostalo zhruba šesť desiatok najbližších príbuzných. Ich deti, manželky i družky dostanú najneskôr v októbri odškodné od vlády. Peniaze rodinám osobitne poskytli aj ministerstvo práce a mesto Handlová. Finančný príspevok im venoval tiež banskobystrický biskupský úrad. Rodinám sa rozdelia aj peniaze z účtov, na ktoré ľudia posielajú príspevky.

Príčiny explózie vyšetruje banský úrad a polícia, preverovať ich bude aj špeciálna komisia ministerstva hospodárstva so zahraničnými odborníkmi.

Podľa Sme.sk Hornonitrianske bane, pod ktoré patrí aj handlovská baňa, začali s ťažbou uhlia neďaleko miesta explózie aj napriek tomu, že záchranári požiar ešte stále úplne neuhasili. V dnešnej popoludňajšej zmene vraj začalo osem baníkov pracovať na stenovom porube kilometer od epicentra výbuchu. Podľa baní im nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Niektorí z pracovníkov podniku však podľa portálu rozhodnutie vedenia spochybnili.

"Dôvodom je zabezpečenie stability prístupových chodieb k stenám, ktoré by v opačnom prípade mohli podliehať rôznym tlakovým prejavom," zdôvodnila obnovenie ťažby podľa Sme.sk hovorkyňa podniku Adriana Siváková. Baníkom vo východnej šachte podľa nej nebezpečenstvo nehrozí. Obnovenie ťažby údajne povolil Obvodný banský úrad v Prievidzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu