Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Tvrdý alkohol zdražie, vláda zvýšila daň!

BRATISLAVA - Podľa schváleného návrhu novely zákona o spotrebnej dani z liehu by tak mala základná sadzba dane za hektoliter liehu od 1. marca budúceho roku stúpnuť zo súčasných 939,38 eur na 1 080 eur. Ministerstvo pritom pôvodne navrhovalo sadzbu 1 040 eur, avšak po rozhodnutí nezdaňovať víno sa kabinet dohodol na jej zvýšení.

Znížená sadzba dane za hektoliter liehu, ktorá sa uplatňuje na lieh vyrobený na domáce pestovateľské pálenie ovocia, sa zvýši zo súčasných 469,69 eur na 540 eur.

Ministerstvo financií pôvodne navrhovalo zvýšiť spotrebné dane z liehu a zaviesť daň na tiché víno. "Bol aj návrh na zvýšenie spotrebnej sadzby z vína, avšak po diskusii na vláde sme od tohto návrhu upustili," povedal minister Počiatek s tým, že napokon sa však vyššou mierou oproti pôvodnému návrhu bude zdaňovať lieh. Dôvod, prečo napokon od zdanenia vína ministri upustili, bola podľa Počiatka nulová daň v okolitých krajinách, čo by mohlo poškodiť v konkurencii slovenských producentov. "Druhý dôvod je, že minister Becík vysvetlil veľmi dôkladne, že čo všetko bolo vykonané pre vinohradníctvo a akú to má perspektívu a prečo má zmysel to podporovať. Myslím si, že je víno skutočne menej konfliktný alkohol ako tvrdý alkohol," dodal minister po stredajšom rokovaní vlády. Ako však pokračoval, žiadne ďalšie zvyšovanie daní vláda momentálne neplánuje. Rovnako to však platí aj o ich prípadnom znižovaní. "Ja určite nebudem presadzovať žiadne znižovanie žiadnych daní a nielen spotrebných," reagoval na otázku, či sa bude ministerstvo zaoberať napríklad požiadavkou poľnohospodárov na zníženie spotrebnej dane z biopalív.

Kabinet v stredu schválil okrem toho aj ďalšie tri novely zákonov o spotrebných daniach z piva, minerálnych olejov a tabakových výrobkov. Pri týchto návrhoch sa sadzby daní upravovať nebudú. Pri všetkých piatich návrhoch noviel zákonov o spotrebných daniach sa však zjednodušuje administrácia a správa daní, zavádza sa elektronický systém kontroly prepravy zdaňovaných výrobkov a tiež elektronická komunikácia medzi podnikateľmi a správcom dane.

Od budúceho roka by prevádzkovatelia hazardných hier mali platiť do štátneho rozpočtu odvody aj za kartové hry pokrového typu. Vláda totiž v stredu schválila návrh novely zákona o hazardných hrách z dielne ministerstva financií, ktorá špecifikuje túto novú kategóriu hier. "Navrhuje sa, aby tento osobitý druh kartových hier bol prevádzkovaný výlučne na základe licencie, a to v prípade ich prevádzkovania v kasíne na základe individuálnej licencie a v prípade prevádzkovania mimo kasín na základe tzv. všeobecnej licencie," uvádza rezort.

Prevádzkovatelia pokrových kartových hier by tak po schválení návrhu parlamentom od budúceho roka mali do štátneho rozpočtu odvádzať pri hrách mimo kasína odvod 200 eur na jeden stôl za mesiac alebo 1 500 eur na jeden stôl za rok. Očakáva pritom, že táto úprava prinesie v budúcom roku do štátneho rozpočtu o 7,6 mil. eur viac a zvýši aj príjmy obcí o tri milióny eur.

Zvýšenie daní z hazardných hier a alkoholu v júli avizoval aj minister financií Ján Počiatek. Možnosť zvyšovania týchto daní pritom zopakoval aj v auguste pri ohlasovaní plánov fiškálnej konsolidácie v nasledujúcich troch rokoch. Ministerstvo financií chce totiž podľa jeho šéfa predovšetkým šetriť na vládnej spotrebe a reštrukturalizovať systém vládnych inštitúcií aby nemuselo siahať na systém rovnej 19-percentnej dane. Aj tieto kroky by mali podľa ministra prispieť k postupnému znižovaniu schodku verejných financií z tohtoročných očakávaných vyše 6 % hrubého domáceho produktu na 3 % v roku 2012. Hazard a alkohol si pritom kabinet podľa Počiatka vybral preto, že ide o oblasti, ktoré nie sú životne dôležité.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu