Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Petluš sa opäť vyhol doživotiu!

Róbert Petluš Zobraziť galériu (6)
Róbert Petluš (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Banskobystrický krajský súd dnes definitívne ukončil kauzu lúpežných policajtov. Bývalému policajnému vyšetrovateľovi Róbertovi Petlušovi ponechal 25-ročný trest a jeho komplica Miroslava Jacka odsúdil na 13 rokov.

Krajský súd v Banskej Bystrici tak zamietol odvolanie prokurátorky, ktorá požadovala pre Róberta Petluša doživotný trest. Podľa nej totiž urobil Petluš lúpežné prepadnutia ešte ako aktívny policajt, čo je mimoriadne nebezpečné. „Jeho odsúdenie na doživotie by bolo takzvanou generálnou prevenciou, keďže sú policajti v súčasnosti čoraz častejšie účastníkmi závažných trestných činov,“ vysvetlila prokurátorka Eva Miššíková.

Súd sa ale s takouto argumentáciou nestotožnil. Dal za pravdu Petlušovmu advokátovi, ktorý vysvetlil, že ak sú pochybnosti o tom, či je u Petluša po 25-tich rokoch náprava možná, tak je to argument v prospech obžalovaného. Bývalý policajný vyšetrovateľ by sa tak mal dostať na slobodu v roku 2031.

Petlušov komplic Miroslav Jacko zostane vo väzení 13 rokov. Ako jediný sa zúčastňoval na všetkých pojednávaniach. Hoci celý čas tvrdil, že je nevinný a všetko to na neho „našil“ korunný svedok Juraj Rozsík, súd nepresvedčil.

Krajský súd však zrušil rozsudok okresného súdu vo veci náhrady škody. Obaja odsúdení sú povinní rovnakou mierou zaplatiť škodu vo výške približne 30 tisíc eur rodinám manželov Greškovcov a Smetanovcov.

Obžalovaní policajti aj s bývalým kukláčom Jurajom Roszíkom v marci 2004 zbili a okradli rodičov futbalistu Vratislava Greška v Tajove pri Banskej Bystrici. Vo februári 2005 prepadli, zbili a okradli rodinu banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Nevydarený pokus lúpeže spáchali v decembri 2004, keď sa ani opakovane nedostali do rodinného domu v Kalnej nad Hronom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu