Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

KDH navrhuje pre absolventov daňové prázdniny

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťansko-demokratické hnutie (KDH) navrhuje, aby boli absolventi stredných a vysokých škôl na jeden rok po skončení prípravy na povolanie oslobodení od platenia dani z príjmu a zároveň, aby boli ich zamestnávatelia na rovnaké obdobie oslobodení od platenia poistných odvodov.

Ako ďalej na stredajšom brífingu informoval podpredseda hnutia Július Brocka, uvedené návrhy sú reakciou na neschopnosť vlády v čase hospodárskej krízy riešiť vážne problémy ľudí - absolventov. Podľa Brocku by sa pritom zmeny mohli dotknúť asi 50 tis. absolventov a výrazne ich zvýhodniť na trhu práce, keďže budú oveľa lacnejší ako ostatní uchádzači o zamestnanie.

KDH zároveň predkladá aj návrh, ktorým chce pomôcť ľuďom, ktorí sa po získaní zamestnania zabudli odhlásiť z dobrovoľného poistenia a majú voči Sociálnej poisťovni dlžoby. Brocka presadzuje, aby uzatvorenie pracovného pomeru bolo dôvodom na ukončenie dobrovoľného dôchodkového alebo nemocenského poistenia.

Iné riešenie postavenia absolventov v čase hospodárskej krízy predstavilo v júli Ministerstvo školstva SR. Vysokým školám odporučilo, aby prijali ďalších 5 000 stredoškolákov a 300 uchádzačov o doktorandské štúdium. Rezort požiadal listom rektorov vysokých škôl, aby prehodnotili počty prijatých uchádzačov a dodatočne umožnili študovať ďalším, ktorí uspeli v prijímacom konaní, ale pre nedostatok miest nemohli byť prijatí.

Školy môžu zvýšiť počet prijatých študentov aj v rámci ešte neukončených prijímacích konaní. Zvýšením počtu študentov chce ministerstvo ponúknuť dodatočné možnosti zvyšovania si kvalifikácie v dennej forme štúdia, ktoré má byť zároveň jedným z opatrení v boji proti hospodárskej kríze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu