Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rómski novinári píšu občanom SR otvorený list

BRATISLAVA - Nová vlna rasizmu a extrémizmu, ktorá postihla Slovensko, je dôvodom na obavu pre celú spoločnosť. Upozorňujú na to redaktori Rómskeho mediálneho centra (MECEM)/Rómskej tlačovej agentúry (RPA) v otvorenom liste občanom Slovenskej republiky.

Podľa novinárov rasistické vlnenie zasahovalo v minulosti skôr integrovanú vrstvu Rómov. "Dnes sa obávame, že mlyny, ktoré sú výsledkom neschopnosti spoločnosti pomenovať všetky veci pravými menami, pomelú nás všetkých a urobia z nás terče etnickej nenávisti," píše sa ďalej v liste.

Redaktori vyzývajú spoločnosť, aby sa zamyslela, ako sa môže cítiť človek, ktorému napriek jeho vzdelaniu a pracovnému zaradeniu v spoločnosti môže ktokoľvek anonymne vynadať, označiť ho za kriminálnika a príťaž spoločnosti len pre farbu jeho pleti.

Novinári rómskych médií sa domnievajú, že za zvyšovanie napätia môžu i blížiace sa voľby. "Mnohí, bohužiaľ aj údajne kresťanskí politici, si prihrievajú predvolebnú polievočku," tvrdia redaktori. Zároveň sa pýtajú, akej krajine chcú tí istí politici vládnuť po voľbách. Ak teraz spustia vlnu etnickej nenávisti, nebude sa dať len tak jednoducho zastaviť.

Krátkozrakosť minulých riešení posadilo Slovensko na časovanú bombu. Dôkazmi najväčších rozdielov sú regióny. Mnohí zo starostov a primátorov vraj nevyužili všetky možnosti, ktoré štát vytvára pre prácu s marginalizovanými skupinami obyvateľstva, a to nielen rómskymi. Práve to prehĺbilo už veľkú chudobu v týchto komunitách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu