Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výbuch zrejme spôsobilo hasenie vodou, píše Pravda

Baňa Handlová
Baňa Handlová

BRATISLAVA - Výbuch v handlovskej bani, pri ktorom prišlo o život 20 ľudí, zrejme spôsobil nesprávny spôsob hasenia tlejúceho uhlia.

Napísal to dnes denník Pravda s odvolaním na informácie od banských vyšetrovateľov. Baníci sa snažili hasiť vodou, vodná para však pravdepodobne zareagovala s uhlím, uviedla Pravda. Oficiálne vyšetrovanie tragédie potrvá dlhší čas, vyšetrovatelia sa na miesto nešťastia zrejme nedostanú skôr ako o dva alebo tri mesiace.

Okrem banských vyšetrovateľov považoval podľa Pravdy vodnú paru za pravdepodobnú príčinu tragédie aj odborník. "Reakcia vodnej pary s uhlím je veľmi pravdepodobná. Vzniká pritom výbušný svietiplyn," povedal denníku chemik Pavol Daučík zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Nemenovaný banský inžinier podľa Pravdy tvrdil, že príčina nešťastia je už známa všetkým zainteresovaným. "Nehasili oheň tak, ako mali, čím došlo k reťazovej reakcii a následne k výbuchu," citoval ho denník. Otázne podľa neho však bolo, prečo záchranári zvolili nesprávny postup. "O postupe vždy rozhoduje veliteľ zásahu, ktorý je na povrchu," dodal.

Banský inžinier sa domnieval, že oficiálne príčiny výbuchu budú zverejnené až po veľmi dlhom čase a o zistenie pravdy nie je záujem pre "rôzne prepojenia v baníckom priemysle". Hornonitrianske bane Prievidza, ktoré handlovskú baňu prevádzkujú, sa odmietli k príčinám nešťastia vyjadrovať až do skončenia vyšetrovania.

Pondelkový výbuch v Handlovej sa počtom obetí zaradil medzi najhoršie nešťastia v histórii samostatného Slovenska. Príčiny explózie vyšetruje banský úrad, polícia, preverovať ich bude aj špeciálna komisia ministerstva hospodárstva so zahraničnými odborníkmi.

Denník Plus jeden deň dnes napísal, že bezprostredná príčina smrti baníkov a banských záchranárov bolo rozsiahle poškodenie pľúc. Podľa vyšetrovateľa Jána Frola to ukázala pitva prvých šiestich tiel obetí, uviedol denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu