Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rodiny obetí sa dozvedia výšku odškodného

Príbuzní zosnulých baníkov
Príbuzní zosnulých baníkov (Zdroj: isifa)

BRATISLAVA - Rodiny 20 baníkov a záchranárov, ktorí zahynuli pri pondelkovom výbuchu v bani Handlová, sa dnes dozvedia celkovú výšku odškodnenia od štátu. Vláda zvolala na predpoludnie mimoriadne rokovanie, kde schváli sumu, navrhnutú ministrami hospodárstva a financií. Pozostalým už uvoľnila po 800 eur ako okamžitú pomoc po nešťastí ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny.

Vláda sa mimoriadne zišla deň po výbuchu, prišiel aj prezident Ivan Gašparovič. Na stredu vyhlásila štátny smútok a rozhodla o viacnásobnom nezávislom vyšetrovaní. Premiér Robert Fico oznámil, že požiadal banský úrad, aby do tímu zobral aj odborníkov z iných banských úradov.

Ministra hospodárstva poveril ďalším nezávislým vyšetrovaním, konať začala aj Generálna prokuratúra. V pondelok 10. augusta sa jedenásť záchranárov a deväť baníkov pokúšalo uhasiť požiar, ktorý objavili okolo siedmej ráno v banskej chodbe Východnej šachty.

O pol desiatej s nimi dispečing bane stratil kontakt, baníci, ktorí sa zachránili, informovali o tlakovej vlne a o pravdepodobnom výbuchu. Pred polnocou boli 20 záchranári a baníci oficiálne vyhlásení za mŕtvych.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu