Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nacionalisti zvolávajú do Prešova zhromaždenie

PREŠOV - Občianske združenie Nové slobodné Slovensko pripravuje na piatok zhromaždenie občanov v Prešove, ktorého účelom má byť pokojné vyjadrenie odmietavého postoja občanov k násiliu v rôznych formách.

Vyplýva to z oznámenia, ktoré zástupcovia združenia poslali Mestskému úradu v Prešove. "Budeme monitorovať priebeh zhromaždenia, ak by došlo k porušeniu zákona, tak má zástupca mesta právo zhromaždenie ukončiť a rozpustiť, " povedal náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Andrejko. Primátor Prešova Pavol Hagyari podľa hovorkyne mesta Kataríny Pirohovej rokoval so zástupcami krajskej prešovskej polície a so zvolávateľom zhromaždenia Radovanom Novotným. "Mesto má záujem, aby nedošlo k žiadnym prejavom extrémizmu a xenofóbie, chce, aby zhromaždenie prebehlo pokojne a bez incidentov," konštatovala Pirohová.

V internetovom vydaní českých Dělnickych listov, v diskusii pod rozhovorom s Mariánom Kotlebom zo Slovenskej pospolitosti o sobotňajšom policajnom zásahu v Šarišských Michaľanoch, napísal diskutér pod nickom slovak: "Tento piatok sa v Prešove kona protestny pochod proti policajnemu nasiliu. Zraz je na vlakovej stanici. Dufam ze sa tam stretneme. Dajte vediet aj svojim znamim!!!!!!!"

Na zhromaždenie v Šarišských Michaľanoch v sobotu prišlo okolo dvesto príslušníkov a sympatizantov Slovenskej pospolitosti, ako aj zástupcovia nacionalistických organizácií z Čiech a Maďarska. Protest mal byť odpoveďou na nedávny surový útok dvoch rómskych mládencov z Ostrovian na 65-ročného dôchodcu. Muža zo Šarišských Michalian zbili palicou do bezvedomia a spôsobili mu vážne zranenia, pri ktorých prišiel o oko. Z Ostrovian bol aj mladík, ktorý v marci zavraždil tunajšiu majiteľku Večierky. Po tom, čo účastníci neuposlúchli výzvu starostu Jozefa Brendzu, aby opustili priestor futbalového ihriska, zasiahli kukláči a vodné delo. Pri zásahu polícia zadržala niekdajšieho vodcu pospolitosti Mariána Kotlebu ako aj ďalších účastníkov z radov demonštrantov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu