Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štát poskytne štátnu záruku na výstavbu časti D1

BRATISLAVA - Štát by mal poskytnúť záruku do výšky 800 miliónov eur (24,1 miliardy Sk) na úver od Európskej investičnej banky (EIB) na výstavbu 75-kilometrov severnej časti diaľnice D1. EIB prispeje miliardou eur (zhruba 30 miliárd Sk) na financovanie stavby diaľnice prostredníctvom projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt).

Vyplýva to z materiálu, ktorý ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania. Záruku štát poskytne konzorciu pod vedením francúzskej firmy Bouygues, ktoré súťaž na stavbu diaľnice vyhralo. Ministerstvo financií návrh zdôvodnilo tým, že pre svetovú finančnú krízu by skupina firiem záruku od komerčných bánk prakticky nezískala.

Po poskytnutí štátnej záruky má EIB väčšiu istotu, že sa jej pôžička vráti. Pokiaľ by totiž dlžné konzorcium peniaze nesplácalo, uhradí sumu do výšky záruky štát. Podľa ministerstva súčasná vláda štátne záruky od svojho nástupu v roku 2006 neposkytovala. V konzorciu, ktorá tender na výstavbu a prevádzku severnej časti diaľnice D1 vyhralo, sú tiež slovenské spoločnosti Doprastav a Váhostav.

Výstavba úsekov diaľnice, ktorá má po dokončení spojiť Bratislavu s Košicami, bude podľa skorších informácií stáť viac ako tri miliardy eur (90 miliárd korún). Poskytnutie záruky si vyžiada novelizáciu zákona o štátnom dlhu a štátnych zárukách, zmenu zákona o štátnej pokladnici, ako aj ďalších právnych noriem.

V prípade, že materiál vláda schváli, bude sa ním zaoberať parlament, účinný by mal byť od októbra tohto roka. Štát rozbehol tri súťaže na PPP projekty, v čase globálnej finančnej a hospodárskej krízy však majú záujemcovia o stavbu infraštruktúry ťažší prístup k peniazom.

Budovanie ciest s využitím súkromných peňazí by sa malo podľa vlády zrýchliť, pribudnúť má okolo 150 kilometrov diaľnic. Ako prvé by sa mali naplno spustiť stavebné práce na rýchlostnej ceste R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu