Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

NS zrušil zamietnutie žaloby na bývalého šéfa agentúry Balca

Ľudovít Balco
Ľudovít Balco

BRATISLAVA - Najvyšší súd zrušil verdikt Špeciálneho súdu, ktorý v roku 2007 oslobodil bývalého riaditeľa Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Ľudovíta Balca spod obžaloby zo sprenevery viac ako 1,5 miliardy Sk (49,79 milióna eur).

S odvolaním sa na vyjadrenie Najvyššieho súdu o tom dnes informovala televízia Markíza. Prevod peňazí zo štátnej agentúry na košickú firmu Cassovia BIC bol jednou z príčin odvolania vtedajšieho ministra hospodárstva Pavla Ruska. Podľa Špeciálneho súdu sa však nepodarilo jednoznačne preukázať, že Balco nemal na prevod peňazí právo.

Existovali totiž vraj dve protichodné zápisnice zo zasadnutia správnej rady agentúry a rozdielne a nepresvedčivé boli podľa súdu aj výpovede svedkov. Proti oslobodzujúcemu verdiktu sa prokurátor odvolal. "Rozsudok Špeciálneho súdu (Najvyšší súd) zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie," povedal Peter Préti z kancelárie predsedu Najvyššieho súdu.

Dodal, že dôvody verdiktu budú uvedené v písomnom vyhotovení rozsudku. Advokát Balca reagoval, že o verdikte Najvyššieho súdu nevedel. Zmluva z leta 2005 bola údajne jednostranne nevýhodná pre štát. Spoločnosť Cassovia BIC mala po obdobie šiestich rokov dostávať za správu 1,58 miliardy korún (52,4 milióna eur) odmenu vo výške troch percent ročne, navyše sa mala podieľať na prípadnom zisku, nie však na strate. O nevýhodnosti zmluvy svedčilo podľa obžaloby aj to, že Cassovia od nej dobrovoľne odstúpila a peniaze vrátila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu