Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sme: Prokuratúra preverí Harabinove kroky na NS

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda podal trestné oznámenie na vedenie súdu, na ktorého čele stojí od konca júna bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin. Napísal to dnes denník Sme.

Sudcovi sa nepozdáva niekoľko rozhodnutí nového vedenia týkajúcich sa organizačných zmien na súde, zastavených odmien a nevyplatenej časti mzdy. Harabin porušenie zákona odmietol.

Oznámením sa bude zaoberať špeciálna prokuratúra. "Takéto oznámenie sme dostali," potvrdil šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik. Paluda kritizoval Harabina aj v minulosti, spolu s ďalšími sudcami a mimovládnymi organizáciami odmietal jeho zvolenie na čelo Najvyššieho súdu.

Paluda podľa Sme napadol rozvrh práce súdu, keď po novom majú o odvolaniach proti verdiktom Špecializovaného trestného súdu rozhodovať všetky trestné senáty a nie len vybrané, o čom údajne Harabin rozhodol bez sudcovskej rady. Podnet sa vzťahoval aj na zrušenie miest 12 zamestnancov vrátane vedúcej elektronickej podateľne, zastavenie odmien všetkým sudcom, ktorých vyplatenie schválila ešte Harabinova predchodkyňa, a nevyplatenej časti platu sudcom, ktorí rozhodovali o odvolaniach Špeciálneho súdu.

Harabin sa bránil, že zmenami v práci Najvyššieho súdu chcel dosiahnuť, aby súd rozhodol o prípadoch, ktoré sa niekedy ťahali viac ako dva roky. Od rušenia miest si sľuboval väčšiu efektivitu súdu. Nevyplatenie odmien zdôvodňoval tým, že by ich dostali aj sudcovia, ktorí umožnili prepustenie z väzby údajného člena podsvetia odsúdeného Špeciálnym sudcom na doživotie. Pri chýbajúcich príplatkoch sa zas podľa Sme odvolal na finančný audit a kontrolu.

Zvoleniu Harabina do čela súdu predchádzala kritika mimovládnych organizácií a niektorých sudcov. Súdnej rade, ktorá o novom predsedovi rozhodovala, vyčítali možný konflikt záujmov. Harabinovi kritici poukazovali aj na jeho údajné kontakty na muža podozrivého z drogovej trestnej činnosti, čo Harabin popieral.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu